Welke eigen risico`s kennen autoverzekeringen?

Wat is een eigen risico bij een autoverzekering?

Een eigen risico is een bedrag dat je altijd zelf moet betalen als je een schade meldt bij de verzekeraar.

In welke situaties moet je het eigen risico betalen?

Je betaalt het eigen risico als je schade hebt. Niet bij elke schade wordt het eigen risico ingehouden.

Bij een schade die je hebt toegebracht aan een ander (een WA-schade) wordt vrijwel nooit door verzekeraars een eigen risico ingehouden. Alleen bij De Vereende (de verzekeraar voor bijzondere auto`s of mensen die een rijontzegging hebben gehad of veel schades hebben veroorzaakt) kent een eigen risico voor WA-schades

Bij een WA + Beperkt Casco (in de volksmond meestal WA+ genoemd) en een WA-Casco (in de volksmond  “All Risks” genoemd) is meestal wel een eigen risico van toepassing. Dit eigen risico varieert per verzekeraar van € 0,- tot standaard € 300,-. Hogere eigen risico`s kan je aanvragen en dat heeft dan meestal een verlaging van je premie tot gevolg. Als een ander schade aan jouw auto heeft toegebracht zal de verzekeraar de schade aan jou uitkeren onder aftrek van het eigen risico maar zij zullen dan nadat de schade is verhaald op de verzekeraar van de veroorzaker dat eigen risico aan je terugbetalen.

Zijn er bijzondere situaties waarin ik toch geen eigen risico hoef te betalen?

Er zijn situaties waarin je geen eigen risico hoeft te betalen terwijl dat wel in de polisvoorwaarden staat. Je kan hierbij denken aan de reparatie of de vervanging van de ruiten van je auto. Meestal is het zo dat de helft van het eigen risico in rekening wordt gebracht bij vervanging van het ruit en geen eigen risico als het ruit wordt gerepareerd. Belangrijk is dan wel dat je naar een reparateur gaat waarmee je verzekeraar een afspraak heeft gemaakt. Je kan dan denken aan bedrijven als Carglass, Autotaalglas of Kwik Fit.

Ook  voor schade aan de auto zelf hebben verzekeraars afspraken gemaakt met reparateurs. Het eigen risico vervalt dan geheel of gedeeltelijk als je de auto daar laat repareren. De bedrijven waar verzekeraars afspraken mee hebben gemaakt zijn Schadegarant, Topschade. ASN Schade, Schadenet, Bovag en Focwa.

Pas op!! Als je naar een andere reparateur gaat waarmee je verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt kan het zijn dat er een verhoogd eigen risico geldt of dat er zelfs helemaal geen dekking is!

Heb ik een ander eigen risico als ik jong ben?

Veel verzekeraars hanteren voor jongeren (meestal tot 24 jaar) hogere premies en/of extra eigen risico`s. Je kan aan denken aan een dubbel eigen risico. Dit geldt ook als een jongere een schade veroorzaakt in de auto van bijvoorbeeld zijn ouders.

Pas op!! Veel ouders verzekeren voor hun kinderen de auto terwijl zij er zelf niet inrijden. Als je verzekeraars daarachter komt in geval van schade kan dat grote gevolgen hebben. In de meeste gevallen hanteren ze een (veel) hoger eigen risico maar in sommige gevallen is er zelfs helemaal geen dekking. Kijk dit dus goed na als je een verzekering afsluit!

Terug naar overzicht