Welke aanvullende verzekeringen kan ik afsluiten bij mijn autoverzekering?

Welke aanvullende verzekeringen bestaan naast de autoverzekering?

 De volgende aanvullende verzekeringen worden door verzekeraars aangeboden:

  • Ongevallenverzekering Inzittenden
  • Schadeverzekering Inzittenden
  • Rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen

Wat is een Ongevallenverzekering Inzittenden?

Bijna iedereen denkt dat de inzittenden van een auto niet verzekerd zijn als zij meerijden in de auto. Dit is niet juist. Elke inzittende (behalve de bestuurder) kan eventuele schade op de WA-verzekering van de auto verhalen. Medische kosten zijn onbeperkt gedekt op de Zorgverzekering.

De Ongevallenverzekering Inzittenden biedt een uitkering indien de inzittenden (nu wel inclusief de bestuurder) door een ongeval blijvend invalide raken of overlijden. Bij blijvend invaliditeit wordt wel gekeken naar de mate van invaliditeit. Het kwijtraken van een vinger zal tot een lagere uitkering leiden dan het verlies van beide benen. Meestal is de uitkering bij overlijden op deze verzekering bepaald op € 10.000,- en de uitkering bij blijvende invaliditeit op maximaal € 30.000,-. Hogere bedragen zijn mogelijk maar worden vaak niet afgesloten of aangeboden. De premie van deze verzekering ligt meestal rond € 30,- per jaar.

Wat is een Schadeverzekering Inzittenden?

In tegenstelling tot de ongevallenverzekering inzittende biedt de Schadeverzekering Inzittenden ook dekking voor alle andere schades die iemand als inzittende heeft opgelopen. De verzekerde som ligt meestal tussen de € 1.000.000,- en € 2.500.000,-  voor alle inzittenden samen. De werkelijke schade wordt uitgekeerd, dus niet alleen lestelschade maar ook de materiele en andere immateriële schade. Je zult begrijpen dat de premie voor de Schadeverzekering Inzittenden hoger ligt dan die voor de Ongevallenverzekering Inzittenden. Deze premie bedraagt ongeveer € 60,- à € 80,- per jaar.

Wat is een Rechtsbijstandverzekering voor Motorrijtuigen?

Als de schuldvraag van een schade lastig te bepalen is of als er naast de materiële schade aan de auto ook nog andere (meestal immateriële) schade is kan een Rechtsbijstandverzekering voor Motorrijtuigen uitkomst bieden. Deze verzekering biedt een vergoeding van de juridische kosten die moeten worden gemaakt om alle schade op een schuldige te kunnen verhalen.

Vaak wordt gedacht dat een verzekeraar alle schades voor je in behandeling neemt, maar als niet is gekozen voor een All Risksverzekering zal een verzekeraar jouw schade niet gaan verhalen als je bijvoorbeeld bent aangereden. Een autoverzekeraar zal sowieso nooit letselschade voor je verhalen. Je begrijpt dat het verhalen van dit soort schades vaak moeilijk en ingewikkeld is. Door het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering voor Motorrijtuigen los je dit probleem op. De premie voor de Rechtsbijstandverzekering voor Motorrijtuigen bedraagt ongeveer € 50,- per auto per jaar.

Let op! als je prive al een complete rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten dan kan je tegen een kleine meerpremie ook het risico voor motorrijtuigen meeverzekeren. Kijk je polis hierop na!

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013