Krijg ik korting als ik een autoverzekering afsluit?

Welke kortingen kennen verzekeraars als ik een autoverzekering afsluit?

Alle verzekeraars bieden de mogelijkheid om korting op te bouwen als je daar een verzekering afsluit.

Als je schadevrij rijdt of hebt gereden bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar nemen je schadevrije jaren dus met 1 jaar toe als je geen schade hebt veroorzaakt of deze niet hebt geclaimd. Met een zogenaamde Bonus/malusladder en een inschalingstabel wordt dan bepaald hoeveel korting je krijgt.

Bonus-malus ladder

Bonus-males ladder

 

Inschalingstabel

Er wordt eerst gekeken hoe oud je bent en waar je woont. Je woonplaats is van belang omdat in sommige steden door verzekeraars hogere premies worden gevraagd, denk dan voornamelijk aan de grote(re) steden.  Vervolgens wordt gekeken naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt (hoe meer kilometers, hoe groter de kans dat je een schade krijgt). In bovenstaande tabel krijgt een 24-jarige bestuurder die niet in een grote(re) stad woont en 10.000 km per jaar rijdt dus 3 extra treden op de Bonus/Malusladder. Op deze ladder begin je standaard op trede 2 en dus met 0% korting. Met 3 extra inschalingstredes kom je dan uit op trede 5 en krijg je dus, als je verder geen schadevrije jaren hebt, 35% korting op de premie. Als je bijvoorbeeld al 5 schadevrije jaren hebt opgebouwd dan ga je naar trede 10 op de ladder en bedraagt je korting bij aanvang 60%. Vervolgens klim je per elk schadevrij gereden jaar 1 trede omhoog op de ladder en krijg je dus de korting die bij de betreffende trede hoort.

Wat gebeurt er met mijn korting als ik een schade veroorzaak?

Bij een schade die is ontstaan door jouw schuld (dus onder het WA-deel van je verzekering) of als je zelf schade aan je eigen auto hebt veroorzaakt (bijvoorbeeld als je tegen een paaltje rijdt) dan verlies je schadevrije jaren. In bovenstaande voorbeelden heeft dat de volgende consequenties:

  • Als je op trede 5 bent ingeschaald val je terug naar trede 1 en krijg je te maken met een opslag op je premie van 25% (een malus).
  • Als je op trede 10 bent ingeschaald val je terug naar trede 5 en valt je korting dus terug van 60% naar 35%.
  • Als je op trede 19 bent ingeschaald dan val je terug naar trede 14 en blijft je korting in stand op 75%
  • Als je meerdere schades in 1 verzekeringsjaar hebt veroorzaakt val je sneller terug (zie hiervoor de tabel).

Kan ik mijn schadevrije jaren beschermen?

Ja, er zijn verzekeraars die een zogenaamde no-claimbeschermer aanbieden. De goedkope variant garandeert dan alleen dat de korting in stand blijft maar de schadevrije jaren wel terugvallen met meestal 5 jaar na een schade, bij de duurdere variant blijven ook de schadevrije jaren in stand.

Ik heb een rustige rijstijl, kan mij dat een (extra) korting opleveren?

Sinds een aantal jaren zijn er een aantal verzekeraars die de korting op je premie baseren op je rijstijl. Via een ingebouwde chip in je auto of een mobiele app kan de verzekeraar dan zien wat je rijstijl is. Hoe veiliger je rijstijl is hoe hoger dan je korting wordt. Let op! Als je maar een lage korting hebt vanwege je rijstijl is een normale autoverzekering eigenlijk altijd goedkoper! Verzekeraars hebben ook de mogelijkheid om deze verzekering na een aantal maanden stop te zetten als je geen korting hebt verdiend.

De verzekeraars die deze rijstijlkorting aanbieden zijn: ANWB, Fairverzekering, Polis Voor Mij, Voogd en Voogd en Voorop.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013