Tip van de redactie; Hoe bespaar je op de premie

Inhoudsopgave

Leeftijd premie bepalende factor
De auto waarin je rijdt
Aantal schade vrije jaren
Wat zijn de kosten

Heb jij ook altijd het gevoel dat je teveel betaalt voor jouw autoverzekering? Waarschijnlijk is dat ook zo. De kans is groot dat jij jouw auto goedkoper kunt verzekeren bij een van de andere tientallen verzekeraars. Nog meer slecht nieuws! De autoverzekering wordt namelijk nog duurder. Leg je niet neer bij een torenhoge premie. Je kunt namelijk veel geld besparen.

Alle verzekeraars bieden vrijwel dezelfde autoverzekeringen aan, alleen vraagt de ene verzekeraar het drievoudige van de goedkoopste. Je kunt je hier over verbazen en je afvragen hoe het kan. Je kunt ook gewoon besluiten om voor je eigen portemonnee te kiezen in plaats van de portemonnee van de verzekeraars. Stel het niet uit, maar ga gelijk over tot besparen. Vergelijk jouw huidige autoverzekering maar eens met voorstellen van andere verzekeraars. Overstappen is zo geregeld.

Hoe bereken je de premie voor een autoverzekering?

Je weet pas hoe duur jouw eigen autoverzekering is als je weet wat andere verzekeraars voor dezelfde dekking in rekening brengen. De buurman betaalt mogelijk wel een veel lagere premie, maar voor een goede vergelijking moet je de berekening baseren op de exacte gegevens. Je hoeft niet in de papieren te duiken om de noodzakelijke informatie op te zoeken. Aan de hand van het kenteken kan onze vergelijker namelijk alle noodzakelijke gegevens over de auto opsporen. De volgende stap is het vergelijken en het oversluiten naar de verzekeraar met de beste autoverzekering tegen de laagste premie.

Hoe komt deze premie tot stand?

Om te begrijpen waarom de prijsverschillen tussen de verzekeraars zo groot zijn, leggen wij uit waar de premie voor de autoverzekering op gebaseerd is. Sommige factoren heb je zelf invloed op, andere kun je niets aan veranderen. Door het te weten kun je er in de toekomst ook rekening mee houden. Jouw eigen keuzes beïnvloeden de premie voor de autoverzekering namelijk.

Premiebepalende factor #1 – Demografische factoren

Voor de autoverzekering maakt het een groot verschil waar je woont, maar ook jouw leeftijd en het geslacht kunnen belangrijke premiefactoren zijn. Deze factoren kunnen de kans op schade namelijk beïnvloeden. Hoe ze dat doen, lichten wij graag toe.

Speelt leeftijd een rol voor de autoverzekering?

Voor de autoverzekering speelt de leeftijd van de verzekeringnemer en de regelmatige bestuurder een belangrijke rol. Automobilisten in de leeftijd vanaf 24 tot de pensioengerechtigde leeftijd vormen de grootste groep. Voor deze groep speelt de leeftijd geen grote rol meer. Of je nu 35 of 50 jaar bent, daar hecht de verzekeraar niet veel waarde aan. Gepensioneerden kunnen moeite hebben om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. De automobilisten tot 24 jaar oud worden gestraft om hun leeftijd. De premie voor deze groep is dermate hoog bij sommige verzekeraars, dat ze eigenlijk bewust kiezen om deze groep af te schrikken. Gelukkig voor de jongere bestuurders doen niet alle verzekeraars aan deze praktijken mee.

Maakt het uit of je een man of een vrouw bent?

Het verschil in rijkwaliteit tussen mannen en vrouwen worden vaak grapjes over gemaakt. Zo zouden vrouwen vaker een paaltje raken en mannen veroorzaken juist meer schades door roekeloos rijgedrag. Er is maar één manier om hier uitsluitsel over te geven, namelijk door onderzoek. Meerdere commerciële partijen hebben hier al onderzoek naar verricht. De enige die hier onderbouwd uitsluitsel over kan geven is het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Hier blijkt uit dat vrouwen minder vaak schades veroorzaken. In bedragen uitgedrukt worden de schadelasten hoog door de mannen. Zij veroorzaken namelijk ook nog de meest kostbare schades om te herstellen. Toch zijn verzekeraars erg voorzichtig met deze statistieken. In principe mag er geen verschil in premie zijn tussen mannen en vrouwen.

Je postcode bepaalt voor een groot deel de premie

In de stad heb je een grotere kans op een ongeluk in vergelijking met het platteland. Hierbij speelt ook nog mee dat vooral het parkeren een probleem is in stedelijke gebieden. Als je na gaat dat 40 procent van de autoschades te maken heeft met het parkeren of juist het wegrijden van een parkeerplek. Verzekerden in de binnenstad van Amsterdam hebben een veel grotere kans op schade in vergelijking met een verzekerde in een kleine plaats in Drenthe. Maar wat is het verschil eigenlijk? Wij zochten het voor jou uit.

Voorbeeldberekeningen

Wij gaan voor twee verschillende auto’s uitrekenen wat de premieverschillen zijn tussen de stad Amsterdam (had ook een andere grote stad kunnen zijn) en een kleine plaats in Drenthe. Om het verschil inzichtelijk te krijgen gaan wij het voor de volgende zeer uiteenlopende auto’s berekenen.

 • VW Golf 1.6 hatchback uit het jaar 2000 – WA verzekering
 • Volvo XC60 uit 2012 – WA casco verzekering

Voor de berekening gaan wij uit van 5 schadevrije jaren en maximaal wordt er 20.000 kilometer per jaar met de auto gereden. Wat zijn de premieverschillen tussen de stad en het platteland? Dit zijn vanaf prijzen. De gemiddelde premie komt veel hoger uit.

De VW Golf kost voor de WA-dekking op het Drentse platteland:                          €356 per jaar

Hoe hoog komt de premie uit als de automobilist in Amsterdam woont:              €557 per jaar

De Volvo XC60 kost voor de WA casco dekking in Drenthe:                                     €1.084 per jaar

Hoe hoog komt de premie uit als de automobilist in Amsterdam woont:              €1.632 per jaar

Bij de duurdere auto komt het verschil maar liefst uit op €548. Alleen maar door de postcode. Je gaat natuurlijk niet verhuizen om de premie te drukken, maar het is wel goed om te weten dat de premie voor de autoverzekering dus sterk afhankelijk is van de postcode. Vooral in stedelijke gebieden doe je er verstandig aan om de hoogte van de premie voor de autoverzekering mee te wegen bij het kopen van een auto.

Premiebepalende factor #2 – De auto waarin je rijdt

Bij het kopen van een auto denk je erom om de auto te verzekeren voordat je ermee weg rijdt. De premie die je verschuldigd bent voor de autoverzekering is voor de meeste mensen geen punt om mee te wegen. Toch zou je dat wel moeten doen. Een lichtere en goedkopere auto kan jou tientjes per maand besparen aan premie.

Wat maakt de autoverzekering duur?

De duurste auto’s om te verzekeren zijn auto’s uit de hoogste prijsklasse en de zwaarste auto’s. Ook is de premie afhankelijk van het type auto. De snellere auto wordt hard en roekeloos in gereden. Dat weten de verzekeraars ook, dus rekenen ze een hogere premie voor de scheurmonsters. Voor de meest uitgebreide autoverzekering, de WA casco verzekering, weegt vooral de nieuwwaarde mee bij het bepalen van de premie voor de autoverzekering. Ook wel logisch, want bij een ongeval loopt de verzekeraar het risico dat de dagwaarde of zelfs de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd moet worden. Dat kan een schadepost zijn van tienduizenden euro’s.

Kies verstandig een andere auto

Door het kopen van een auto ga je ook vaste lasten aan. Zowel voor de autoverzekering als voor de belasting maakt het verschil welke auto je kiest. Voordat je koopt moet je eigenlijk eerst even berekenen wat de auto jou per maand kost. Bijvoorbeeld met onderhoudskosten wil dat niet, maar wel met de autoverzekering en de belasting. Bereken het voordat je de auto koopt. Vooral bij zware auto’s die op diesel rijden kan de belasting hoog uitvallen. Door de hoge cataloguswaarde van dit soort auto’s zal de verzekering ook behoorlijk in de papieren lopen.

Premiebepalende factor #3 – Hoeveelheid schadevrije jaren

Naast de waarde van de auto is het aantal schadevrije jaren een belangrijke premiebepalende factor. Deze opgebouwde jaren geven jou recht op een korting. Het gaat ook niet om een kinderachtige korting. Het kan namelijk oplopen van 75% tot zelfs 85%. Door het claimen van schades kun je ook negatieve schadevrije jaren opbouwen. Dit geeft jou geen korting op de premie, maar juist een opslag van bijvoorbeeld 25%. De schadevrij jaren zijn dus zwaarwegend.

Hoe kom je aan schadevrije jaren?

Zoals de naam al doet vermoeden bouw je deze schadevrije jaren op door schadevrij te rijden. Als je binnen één verzekeringsjaar geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Het recht op korting bouw je dus in kleine stapjes op. Bij een schade die je claimt op de verzekering kun je in een keer meerdere schadevrije jaren weer verliezen. Het kost je dus veel moeite om schadevrije jaren op te bouwen en je verliest ze weer door één schade.

Hoeveel korting heb je recht op met je schadevrije jaren?

De manier om de korting te berekenen in de autoverzekering is een ingewikkeld systeem. De schadevrije jaren worden verwerkt in een korting in een zogenaamd bonus malus systeem. Hoeveel korting je krijgt met bijvoorbeeld 5 schadevrije jaren kun je niet zeggen. Dat verschilt namelijk per verzekeraar. Eigenlijk maakt het ook niet uit hoeveel korting je krijgt. Het gaat erom hoeveel premie je verschuldigd bent na het verwerken van de korting. Je kunt beter 10% korting krijgen op €400 dan 20% korting op €1.000 euro. Wat er onder de streep over blijft, dat is het enige dat telt.

Heeft je rijgedrag ook invloed op de premie?

Naast de schadevrije jaren hechten verzekeraars ook steeds meer waarde aan het rijgedrag. Bij goed rijgedrag kun je bijvoorbeeld 35% extra korting krijgen. Om dit te meten plaatsen verzekeraars een stekker in de auto. Deze legt bijvoorbeeld vast hoe snel je optrekt en hoe roekeloos jij rijdt. Als uit metingen blijkt dat je veilig rijdt heb je recht op een extra korting. Dit is een korting naast de korting die je krijgt voor het schadevrij rijden. Deze verzekeringsvorm staat nog in de kinderschoenen. Verzekeraars zijn het nog aan het doorontwikkelen, maar de meeste verzekeraars nemen het rijgedrag nog niet mee in de premiebepaling.

Premiebepalende factor #4 – Welke dekking kies je?

Het maakt voor de premie nogal een verschil welke dekking je kiest. De WA verzekering is de minimale en de verplichte verzekering. Deze verzekeringsvorm biedt dekking tegen schade door jouw aansprakelijkheid. Je geeft een auto van rechts bijvoorbeeld geen voorrang op een gelijkwaardige kruising. De WA verzekering zorgt voor het compenseren van de schade die de aangereden automobilist heeft geleden. Voor jouw eigen schade biedt de verzekering geen dekking. Om ook jouw eigen schade gecompenseerd te krijgen, moet je kiezen voor de WA casco verzekering (=All risks verzekering). Deze verzekering compenseert ook jouw schade bij een ongeval. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij vandalisme en als je auto aangereden is door een onbekende dader.

De WA beperkt casco is een verzekeringsvorm die tussen de WA en de WA casco in zit. Aanvullend op de WA verzekering biedt deze vorm ook dekking bij een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken. De dekking bestaat onder andere uit:

 • Aanrijding met loslopende dieren
 • Diefstal van de auto
 • Schade door brand, maar bijvoorbeeld ook door hagel en storm

Welke verzekeringsvorm kun je het beste kiezen voor jouw auto? De goedkoopste is de WA verzekering, maar deze biedt ook maar de meest beperkte dekking. De meest uitgebreide is de WA casco, maar je betaalt er per maand natuurlijk ook veel meer geld voor. De beste dekking is afhankelijk van de waarde van jouw auto. Stel, je gaat een auto met een dagwaarde van €2.500 WA casco verzekeren. Voor de premiebepaling wordt er uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto. Als dit €25.000 is, betaal je premie over de hoge waarde, terwijl de auto nog maar een paar duizend euro waard is. De verschuldigde premie zal veel te hoog uit komen. Voor deze auto kun je beter kiezen voor de WA of de WA beperkt casco verzekering.

WA verzekering of All risk verzekering berekenen

Het berekenen van de premie is eenvoudig via onze vergelijker. Aan de hand van het kenteken kunnen wij de beste autoverzekering selecteren, tegen de laagste premie. Weet je nog niet welke verzekeringsvorm het beste bij jouw auto past? Door te vergelijken zie je in één oogopslag wat de premieverschillen zijn tussen de verzekeringsvormen. Wij geven namelijk een overzicht van de premie per verzekeringsvorm. Grote kans dat je zoveel kunt besparen ten opzichte van je huidige autoverzekering dat je voor hetzelfde geld voor een uitgebreidere verzekeringsvorm kunt kiezen.

Het berekenen van de premie is eenvoudig. Vul je kenteken in en wij verrijken de vergelijking met gegevens van jouw auto. Aanvullend vul je een paar eenvoudige vragen in en de vergelijking wordt al gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de volgende premiebepalende factoren:

 • Postcode
 • Aantal schadevrije jaren
 • Hoeveel kilometers ga je met de auto rijden per jaar?

Je hoeft dus niet je papieren op te zoeken en een lijst aan vragen te beantwoorden.

Wat zijn de kosten van een autoverzekering?

Door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken kun je de kosten laag houden. Het is moeilijk te verklaren, maar de premieverschillen zijn enorm. Met een aantal voorbeeldberekeningen kunnen wij laten zien hoe groot de verschillen in de kosten zijn tussen de verzekeraars.

Voor de voorbeeldberekening gaan wij uit van de volgende situatie:

Een man van 35 jaar oud wil zijn nieuwe Mini Cooper verzekeren. Omdat het een nieuwe auto is, kiest hij voor de WA casco verzekering. De overige kenmerken zijn de volgende:

 • Er wordt 25.000 kilometer per jaar met de auto gereden
 • Verzekerde heeft in het verleden schades gehad en heeft nu 2 schadevrije jaren op zijn naam staan
 • De auto heeft een nieuwwaarde van €25.000

De goedkoopste autoverzekering komt uit op €490 per jaar

De duurste autoverzekering komt uit op maar liefst €1370 per jaar

Ook als je een oudere auto hebt die je alleen WA wilt verzekeren kun je de kosten drukken door te vergelijken.

Voor deze vergelijking zijn wij uitgegaan van een Audi A4 uit 2002. Door de ouderdom en de waarde van de auto kiest de eigenaar voor de WA autoverzekering. De overige kenmerken voor de berekening zijn:

 • Er wordt 16.000 kilometer per jaar met de auto gereden
 • Verzekerde heeft 7 schadevrije jaren op zijn naam staan
 • De auto heeft een nieuwwaarde van €4.000

De goedkoopste autoverzekering komt uit op €343 per jaar.

De duurste autoverzekering komt uit op €712 per jaar.

Conclusie? Ga er niet zondermeer vanuit dat je nu goed verzekerd bent. Het is zeer waarschijnlijk dat je veel geld kunt besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar. Zonder het te merken betaal je waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar teveel.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013