Wat is een inzittendenverzekering?

Het is verstandig om een inzittendenverzekering af te sluiten. Stel je voor dat je ooit betrokken zal raken bij een auto-ongeluk. Dit kan financieel gezien erg vervelend zijn omdat er bijvoorbeeld extra kosten bijkomen. Maar wat nou als er bij je auto-ongeluk inzittenden betrokken zijn die ook gewond zijn geraakt. Hoe gaat het dan verder met hen?

Inzittendenverzekering: Twee soorten

Inzittenden van je eigen auto zijn jouw verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk om naast je autoverzekering ook deze mensen financieel te beschermen. Hierbij kan er een keuze worden gemaakt tussen de volgende twee soorten verzekeringen:
– een ongevallenverzekering inzittenden
– een schadeverzekering inzittenden
De belangrijkste verschil tussen deze twee verzekeringen is dat er bij een ongevallenverzekering er een vast bedrag wordt uitgekeerd dat van tevoren is afgesproken. Bij de schadeverzekering wordt de daadwerkelijke schade vergoed.

Ongevallenverzekering inzittenden

Bij deze verzekering voor inzittenden wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de passagier als deze letsel op heeft gelopen. Het bedrag verschilt per autoverzekering en is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Wie de schuld draagt bij het ongeval is irrelevant. Het wordt ondanks de situatie uitgekeerd aan de inzittenden als zij in de auto zitten, tijdens het in- en uitstappen of bij reperatie langs de weg.
Bij deze verzekering ligt wel een addertje onder het gras, want de verzekeraar zal bij enkele situaties geen vergoeding uitkeren aan de inzittenden. Dit is onder andere het geval als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, onder invloed heeft gereden of als er sprake is van deelname aan wedstrijden. Lees voor meer informatie hierover goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Schadeverzekering inzittenden

Ook bij deze verzekering zal de verzekeraar niet kijken naar wie er schuldig is aan het ongeval, maar zal de schade vergoeden die de inzittenden in jouw auto hebben geleden. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw inzittenden onder alle omstandigheden hun schade vergoed krijgen, dan is deze verzekering de beste keus. Niet alleen je passagier is verzekerd hierbij, maar jij ook. De schade dat de verzekering voor je zal dekken zijn onder andere letselschade en materiele schade. Voor de volledige specificatie hiervan kan je de polisvoorwaarden van je verzekeraar raadplegen. Tip: Lees dit goed door want sommige schadevergoedingen zijn al verwerkt in de standaard WA-verzekering.