Wat is een inzittendenverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Eén van de populairste aanvullende verzekeringen is de inzittendenverzekering. Waarom zou je kiezen voor de inzittendenverzekering?

Als eigenaar en bestuurder van een auto ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de inzittenden. Deze verantwoordelijkheid kun je verzekeren met een inzittendenverzekering. Bij bijvoorbeeld invaliditeit en overlijden ten gevolge van een ongeval keert de inzittendenverzekering een bedrag uit aan de inzittenden of de nabestaanden van de inzittenden. 

 

Inzittendenverzekering – Welke kies je?

Er zijn twee verschillende inzittendenverzekeringen. De dekkingen in deze verzekeringen hebben sterke overeenkomsten, maar de verschillen zijn ook groot. Dat geldt zowel voor de dekking als voor de hoogte van de premie. De twee soorten zijn:

  • Ongevallen inzittendenverzekering
  • Schade verzekering inzittenden

 

Beide verzekeringen kunnen tot uitkering komen na een ongeval, maar vooral bij blijvende invaliditeit en bij materiële schade zijn de verschillen groot.

 

Wat mag je verwachten van de ongevallen inzittendenverzekering?

In de meeste gevallen keert deze inzittendenverzekering uit bij blijvende invaliditeit en bij overlijden van een inzittende ten gevolge van een ongeval. De uitkering is onafhankelijk van de schuldvraag. De hoogte van de uitkering verschilt per verzekeraar en verzekeraars kunnen ook verschillende verzekerde bedragen aanbieden. Bij invaliditeit wordt er bijvoorbeeld €20.000 uitgekeerd en bij overlijden €10.000. Deze verzekering biedt de slachtoffers of de nabestaanden van de slachtoffers dus een financiële compensatie voor het leed. Ondanks de hogere premie is de schade verzekering inzittenden toch de betere keuze. Wij leggen graag uit waardoor dat wordt veroorzaakt.

 

Wat keert de schade verzekering inzittenden uit na een ongeval?

Het eerste verschil is dat deze verzekering ook uitkeert bij materiële schade aan de bezittingen van de inzittenden. Bij blijvende invaliditeit gaat de schade verzekering inzittenden veel verder dan de ongevallen inzittendenverzekering. De verzekeraar keert bij blijvende invaliditeit namelijk geen (te laag) vast bedrag uit maar het werkelijke financiële leed. Blijvende invaliditeit dek je financieel namelijk niet af met €20.000. De uitkering kan zelfs in de honderdduizenden euro’s lopen als het slachtoffer nooit weer kan werken.

 

Passagiers kunnen toch ook claimen op de WA autoverzekering?

Een inzittendenverzekering is voor passagiers vaak niet strikt noodzakelijk. Bij schade kan de aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) aangesproken worden. Dit kan de autoverzekering zijn van de auto waar de passagiers in zitten of de motorrijtuigenverzekering van de veroorzaker van de schade, de tegenpartij. Toch maakt de aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen de inzittendenverzekering niet zinloos. De bestuurder krijgt namelijk geen uitkering uit de eigen WA autoverzekering. Met een inzittendenverzekering wel. Daarnaast is het grote voordeel van de inzittendenverzekering dat de schuldvraag geen rol speelt. Er is dus geen discussie over welke verzekeraar de lasten draagt.

[geactualiseerd op 8 april 2019]

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.