Auto total loss, wat nu?

Wanneer het reparatiebedrag aan uw auto hoger is dan de huidige waarde van uw auto, dan spreken we van een Total-loss. In sommige gevallen krijgt u de schade door uw verzekeraar vergoed, maar dan moet u daar uiteraard wel voor verzekerd zijn. Graag voorzien wij u van wat praktische informatie over de term `total loss’, waardoor u wellicht gaat kiezen om uw autoverzekering aan te passen.

Auto total loss

Uw auto is total loss. Na het ongeval komt er een expert langs om de dagwaarde van uw auto te bepalen. Dit is de waarde van de auto zoals die voor het ongeval was. Maar wanneer is een auto total loss en wat zijn de gevolgen? Wanneer het reparatiebedrag aan uw auto hoger is dan de huidige waarde van uw auto, dan spreken we van een total-loss.

De schade-expert

De expert bepaalt voor een groot deel of uw auto total loss wordt verklaard. De expert bepaalt de dagwaarde en de kosten van herstel. Het is daarbij verstandig om zelf bij de expertise aanwezig te zijn en u goed voor te bereiden. Neem een overzicht van de onderhoudsbeurten mee en zoek op internet naar de vervangende waarde van uw auto. Dit kan in uw voordeel werken. Ga ook na of de schade door uw verzekeraar vergoed wordt.

Twee soorten

Een auto is `economisch total loss’ als de kosten van herstel groter zijn dan de dagwaarde van de auto. Meestal kan de auto nog wel rijden, maar is het financieel niet meer verantwoord om de schade te herstellen. Daardoor ontstaat vaak discussie over de dagwaarde. `Technisch total loss’ is een auto waarbij het niet meer mogelijk is de schade te herstellen. Bijvoorbeeld na brand- of ernstige waterschade.

  • Twee tips!

  • Kijk eens op de ANWB/BOVAG Koerslijst naar de verkoopprijs en de inruilprijs van uw auto (tot en met 9 jaar oud). De vervangingswaarde zal daar tussenin zitten.
  • Bent u het oneens met de geschatte dagwaarde? Kijk dan op internet of in de zaterdagkrant of uw auto erbij staat, en overleg daarna met de expert.

Eén koerslijst

Als de dagwaarde door de expert juist is vastgesteld, kunt u hiervoor een gelijkwaardige auto of motor kopen. Zo steekt het juridisch gezien in ieder geval in elkaar. De verzekeraar moet u schadeloos stellen. Helaas blijkt in de praktijk dat dit niet altijd het geval is. Vaak krijgt u een lager bedrag uitgekeerd dan nodig. Of de schade door uw verzekeraar vergoed wordt is dus vaak al de vraag, maar dus ook of u het reparatiebedrag aan uw auto terug wel of niet terugkrijgt.