Auto total loss, wat nu?

Auto total loss, wat nu?

Als de reparatiekosten na een ongeval hoog zijn ten opzichte van de dagwaarde van de auto is er sprake van een total loss. Ook als het technisch gezien niet meer mogelijk is om de schade te herstellen spreken verzekeraars over een total loss. Wat zijn de gevolgen van een total loss voor jou?

Bij schade vergoedt de verzekeraar de herstelkosten, maar het moet wel uit kunnen. De verzekeraar vergoedt niet voor €3.500 aan reparatiekosten als de auto maar €3.000 waard is. Verzekeraars gaan vaak al uit van een total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan 2/3e van de dagwaarde van de auto. Maar wie bepaalt de waarde van de auto vlak vóór de schade? Is dit bedrag wel te bepalen?

 

Wanneer vergoedt de verzekeraar de total loss schade?

Je krijgt uiteraard alleen een vergoeding als je tegen schade verzekerd bent. Met de WA of de WA + beperkt casco autoverzekering krijg je de eigen schade door een aanrijding bijvoorbeeld niet uitgekeerd. Eventueel kun je de aansprakelijke voor de schade (de tegenpartij) aansprakelijk stellen voor jouw schade. In dat geval zorgt de verzekeraar van de tegenpartij voor het vergoeden van de schade. De total loss schade kun je dan indienen bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade.

 

Wie bepaalt of de auto total loss is?

Hiervoor schakelen verzekeraars een expert in. Deze bepaalt wat de waarde van de auto was vlak vóór het ongeval. Hierbij let de expert niet alleen op de leeftijd en het aantal met de auto gereden kilometers, ook de staat van onderhoud en de courantheid van de auto tellen hierin mee. De vastgestelde waarde moet het bedrag zijn waarmee je een andere auto kunt kopen van hetzelfde merk en type, dezelfde leeftijd en staat van onderhoud. Helaas komt het weleens voor dat de zogenaamde waarde te laag wordt ingeschat. Dat komt doordat auto’s tegen verkoopprijzen worden verkocht, en die kunnen hoger liggen dan de dagwaarde.

 

Wat te doen bij een discussie over de dagwaarde?

Per expert kan de vastgestelde dagwaarde sterk verschillen. Dat komt doordat het een schatting is. Op basis van de leeftijd en de verkoopwaarde van het type auto, maken experts eerst een globale inschatting van de waarde. De volgende stap is het beoordelen van de auto zelf. Een slecht onderhouden auto zal zorgen voor een lagere dagwaarde. Heeft de expert van de verzekeraar de dagwaarde vóór het ongeval te laag ingeschat? Het inschakelen van een tweede expert (contra-expert) kan dan in sommige gevallen verstandig zijn. Meestal vergoedt de verzekeraar de kosten van de tweede expert. Mogelijk is er wel een beperking op de omvang van de kosten. Bepaal zelf de dagwaarde via de Koerslijst van de ANWB.

 

[geactualiseerd op 8 arpil 2019]

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.