Wat is het Bonus-malus systeem?

Het zogeheten bonus-malus systeem kan u helpen aan een goedkope autoverzekering. Des te meer jaren u zonder schade heeft gereden, des te meer u daar door uw verzekeraar voor wordt beloond. Dat levert u dus een flinke premiekorting op, wat natuurlijk goed is voor uw portemonnee.

Om de premie voor uw autoverzekering vast te stellen, gebruiken autoverzekeraars een systeem dat officieel de bonus/malus-ladder heet, maar dat in de volksmond veelal claim-korting wordt genoemd.Dit systeem gaat uit van een basispremie waarop u, afhankelijk van het aantal jaren dat u schadevrij heeft gereden, een korting (bonus) krijgt die kan oplopen tot zo’n 75% (bij sommige verzekeraars zelf 80%).

Hoe werkt het?
Een (fictieve) tabel geeft aan hoe het bonus-malus systeem werkt. Er is een ladder met 20 treden. Laten we aannemen dat u zich op trede 12 bevindt. Volgens de tabel krijgt u dan een korting van 65% op de basispremie. Wanneer u in een verzekeringsjaar geen schade claimt bij de verzekeraar, dan stijgt u een trede op de ladder en kunt u dus ook rekenen op wat meer premiekorting. U zou in dit geval dan van 65% naar 70% gaan. Claimt u wel schade, dan zakt u een of meer treden op de ladder, afhankelijk van het aantal schades dat u claimt, maar ongeacht de hoogte van de claims.

Claimt u twee schades, dan zakt u naar trede 2, hetgeen betekent dat u volgend jaar een toeslag (malus) van 10% op de basispremie gaat betalen, en claimt u drie of meer schades, dan zakt u naar trede 1 en gaat u zelfs een toeslag van 20% betalen…

Kenmerkend voor het bonus-malus systeem is dat de stijging vaak vrij langzaam gaat (u kunt slechts één trede per jaar stijgen, en u kunt niet hoger komen dan trede 20), terwijl de daling juist wel heel snel kan gaan, vooral als u in een jaar meerdere schades claimt.

Het systeem maakt het dan ook niet aantrekkelijk om veel te claimen; zeker in het geval van een kleine schade kan het de moeite waard zijn om deze juist niet te claimen, omdat de uitkering van de verzekering niet opweegt tegen de consequenties op uw toekomstige premiekorting. Let wel op: wanneer uw verzekeraar de schade kan verhalen op een schuldige wederpartij, dan gaat u geen treden achteruit op het bonus-malus systeem.