Wat is het Bonus-malus systeem?

Wat is het bonus-malus systeem?

Met het bonus-malus systeem geven verzekeraars korting weg. Een belangrijke afhankelijkheid hierin is het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Hoe zit het bonus-malus systeem in elkaar?

 

Voor het bepalen van de premie zijn er veel afhankelijkheden. Verzekeraars berekenen de premie afhankelijk van de auto, persoonlijke kenmerken en hoe de auto verzekerd moet worden.  Op de basispremie geven de verzekeraars vervolgens een korting weg. De omvang van de korting halen ze uit het zogenaamde bonus-malus systeem.

 

Hoe werkt het bonus-malus systeem?

Rekening houdende met alle risicofactoren heeft de verzekeraar een premie berekend. De volgende stap is het bepalen van de hoogte van de korting of van de opslag. In het bonus-malus systeem zijn bijvoorbeeld 20 stappen opgenomen. Dit worden ook wel treden genoemd. De 20e trede geeft bijvoorbeeld recht op een korting van 75%. De 1e trede geeft geen korting, maar juist een opslag op de premie van bijvoorbeeld 25%. Stel, de verzekeraar deelt jou in op trede 5. Je hebt bijvoorbeeld recht op 25% korting. Na één jaar heb je een extra schadevrij jaar opgebouwd en ga je door naar trede 6. In het nieuwe verzekeringsjaar heb je recht op 30% korting in plaats van 25%. Je stijgt dus op de bonus-malus ladder. Bij schade doe je juist stapjes terug.

 

Er is niet één bonus-malus systeem

Verzekeraars hebben ieder een eigen systeem. De meeste verzekeraars hanteren een bonus-malus systeem, maar ze zijn onderling niet vergelijkbaar. Voor jou is het eigenlijk ook niet belangrijk hoe hoog je staat op de bonus-malus ladder. Bij de ene verzekeraar krijg je 50% korting op trede 6 en bij een andere verzekeraar krijg je maar 35% korting. Voor jou is van belang hoe hoog de premie voor de autoverzekering is. Een verzekeraar kan jou 75% korting geven, en een andere verzekeraar geeft jou 50% korting, maar kan wel goedkoper zijn. Het gaat niet om de hoogte van de korting maar om de maandelijks te betalen premie.

 

Wat zijn de gevolgen van één schade

Na een schadeclaim op de polis kun je terugvallen in schadevrije jaren en dat heeft natuurlijk ook gevolgen in het bonus-malus systeem. Verzekeraars hebben in de bonus-malus ladder vastgelegd wat de gevolgen zijn van één schade. Je valt bijvoorbeeld 5 treden terug door het veroorzaken van een schade aan anderen. Het claimen van bijvoorbeeld brand, diefstal en ruitbreuk heeft weer geen invloed op de positie in het  bonus-malus systeem.

 

Waar vind je de bonus-malus ladder van jouw autoverzekering?

Het bonus-malus systeem wordt uitgelegd en toegelicht in de polisvoorwaarden. In het overzicht kun je ook zien hoeveel je korting je in het nieuwe verzekeringsjaar recht op hebt.

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.