Hoe bereken ik de cataloguswaarde?

Weet u niet hoe u de cataloguswaarde van de auto moet berekenen? Wanneer u van plan bent om een nieuwe auto te gaan aanschaffen, dan heeft deze altijd een cataloguswaarde. Deze waarde heeft invloed op de premie van een autoverzekering. Hoe hoger de cataloguswaarde van uw auto, hoe meer premie u dient te betalen.

Hoe werkt het precies?

Een werknemer met een auto van de zaak moet hierover een bijtelling betalen. Deze wordt toegepast over de cataloguswaarde, inclusief BTW en BPM. Voor werknemers is het sinds 2010 eenvoudiger om de cataloguswaarde te bepalen. De RDW heeft namelijk online alle auto’s opgenomen waarbij u, door uw kenteken in te voeren, automatisch de cataloguswaarde in beeld krijgt. Dit geldt enkel voor auto’s die vanaf 1 januari 2010 geregistreerd zijn, dit geldt dus ook voor ingevoerde of geïmporteerde auto’s. In zijn algemeenheid is het zo dat de cataloguswaarde invloed heeft op de premie van een autoverzekering. Hoe hoger de cataloguswaarde van uw auto, hoe meer premie u betaalt.

Auto van 15 jaar of ouder

Voor dergelijke auto’s is de cataloguswaarde niet van belang, de bijtelling wordt berekend over de waarde in het economische verkeer van deze auto. Belastingtip: de waarde kan in de loop van het jaar dalen of stijgen, u dient dan de bijtelling toe te passen over de hogere of lagere waarde
Accessoires die door een fabrikant of importeur zijn geïnstalleerd, moeten voor de datum van toekenning van het kenteken worden meegenomen voor de cataloguswaarde. Accessoires die daarna worden aangebracht, tellen niet mee. Ook deze facetten hebben natuurlijk invloed op de premie van een autoverzekering.