Hoe bereken ik de cataloguswaarde?

Wat is de cataloguswaarde van mijn auto?

De cataloguswaarde is de nieuwwaarde van de auto. Voor de autoverzekering is dit een belangrijke waarde waar ook nog de premie mede van afhankelijk is. Wat houdt deze waarde in en wat moet je er echt over weten?

De cataloguswaarde is de waarde van de auto inclusief de belastingheffingen en de accessoires. Voor de autoverzekering is de premie sterk afhankelijk van deze waarde. Ook bij schade kan de uitkering worden afgestemd op de cataloguswaarde. Voor zakelijke rijders is de bijtelling afhankelijk van de cataloguswaarde.

Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de cataloguswaarde?

Het verschil tussen deze waardes is groot. De cataloguswaarde is namelijk het bedrag dat je neer moet tellen bij de dealer voor een nieuwe auto. De dagwaarde is het bedrag dat de auto nog waard is als tweedehands auto. Een auto heeft als cataloguswaarde bijvoorbeeld €25.000. Zodra de auto op naam komt is het een tweedehands auto en zakt de waarde bijvoorbeeld naar €23.000. De dagwaarde is dus gelijk al lager omdat de auto niet meer nieuw is. Na tien jaar is de auto misschien nog maar €5.000 waard. Verzekeraars kunnen voor de premie voor de autoverzekering uit blijven gaan van de cataloguswaarde. Dit maakt de WA + casco autoverzekering onredelijk duur voor oude auto’s.

 

Bij schade kunnen verzekeraars uitgaan van de cataloguswaarde

Verzekeraars vergoeden bij een verzekerde schade de reparatiekosten, maar niet altijd. Als de reparatiekosten te hoog zijn ten opzichte van de waarde van de auto, kan de auto total loss verklaard worden. Bij een total loss wordt de auto niet gerepareerd, maar krijg je de waarde van de auto vlak vóór de schade uitgekeerd. Verzekeraars kunnen voor nieuwe en jonge auto’s ook uitgaan van de nieuwwaarderegeling. In dat geval krijg je een bedrag uitgekeerd waarmee je weer een nieuwe auto kunt kopen, maar let op de valkuilen.

 

Je krijgt niet altijd de cataloguswaarde met de nieuwwaarderegeling
Verzekeraars hanteren het begrip nieuwwaarde voor zeer uiteenlopende regelingen. In het beste geval keert een verzekeraar de cataloguswaarde uit bij een total loss tot de auto drie jaren oud is. Dit wordt ook wel de nieuwwaarderegeling genoemd. Andere verzekeraars gaan maar één jaar uit van de cataloguswaarde en keren daarna de dagwaarde uit bij een total loss. Of ze bieden wel de cataloguswaarde, maar schijven hierop een percentage af. Eigenlijk is de benaming nieuwwaarderegeling in dat geval uitgehold, maar verzekeraars bepalen natuurlijk hun eigen beleid hierin.

 

De WA + casco kan vaak niet meer uit voor oudere auto’s

De WA + casco autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. De premie voor het casco gedeelte wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde, maar bij schade gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde. Hierdoor kan de premie onredelijk hoog zijn.

[Geactualiseerd op 8 april 2019]

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.