Hoe bereken ik de nieuwwaarde?

Wat is de nieuwwaarde van een auto?

Je kunt een auto verzekeren tegen de nieuwwaarde in de zogenaamde nieuwwaarderegeling, maar wat houdt deze waarde in? Wanneer keren verzekeraars de nieuwwaarde van een auto uit in plaats van de dagwaarde?

Bij schade gaan de verzekeraars voor de vergoeding uit van de herstelkosten, maar niet altijd. Als de herstelkosten te hoog zijn, wordt de auto total loss verklaard. Standaard wordt in dat geval uitgegaan van de dagwaarde van een auto, maar dat kan zeer teleurstellend zijn. Een andere vergelijkbare auto kun je mogelijk niet kopen met een uitkering afgestemd op de dagwaarde. Liever verzeker je jouw auto tegen de nieuwwaarde, en dat kan in sommige gevallen.

 

Wat houdt het verzekeren tegen nieuwwaarde in?

Verzekeraars bieden voor auto’s van één of maximaal drie jaar oud de nieuwwaarde regeling aan. Bij een total loss schade wordt de uitkering gebaseerd op de nieuwwaarde. In het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld een uitkering waarmee je de auto weer nieuw kunt kopen. In het tweede en derde jaar past de verzekeraar vaak een afschrijving op de nieuwwaarde toe. De nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde kan een duizenden euro’s hogere uitkering geven. Vrijwel alle verzekeraars passen de nieuwwaarderegeling toe voor nieuwe en jonge auto’s.

De verschillen in de nieuwwaarderegelingen zijn wel groot

Ben je op zoek naar een autoverzekering met een afwikkeling op basis van de nieuwwaarde? Vergelijk meerdere verzekeraars met elkaar. Verzekeraars hanteren namelijk eigen voorwaarden en criteria. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je één of drie jaar recht hebt op de nieuwwaarde bij een total loss.

 

Hoe groot is het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde?

Er zit een groot waardeverschil tussen een nieuwe auto en een auto van een paar jaar oud. De waardevermindering wordt ook wel de afschrijving genoemd. De omvang van de afschrijving is sterk afhankelijk van de vraag naar het type auto als tweedehands. Bijvoorbeeld een VW Polo of een Opel Corsa zijn waardevast, maar op de veel grotere Chrysler Grand Voyager schrijf je in de eerste drie jaar wel 60% van de waarde af. Op de kleinere types van Opel, Toyota en VW schrijf je in de eerste jaren misschien maar 20% af. Dit verschil telt ook mee bij een total loss in een autoverzekering.

 

De nieuwwaarde speelt voor oude auto’s geen rol

Voor een oudere auto moet je genoegen nemen met de dagwaarde. Bij schade kan een door de verzekeraar ingeschakelde expert de dagwaarde vlak vóór het ongeval vaststellen. Bij een kostbare schade kan een auto total loss verklaard worden. De verzekeraar keert in dat geval de dagwaarde van de auto uit.

 

[geactualiseerd op 8 april 2019]

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.