Hoe bereken ik de nieuwwaarde?

Als u betrokken bent bij een ongeluk en uw auto wordt Total loss verklaard, dan is dat uiteraard erg vervelend. Wanneer u uw auto heeft verzekerd op basis van nieuwwaarde, dan heeft dat invloed op de hoogte van de premie van uw autoverzekering. Wat er verder nog belangrijk is om te weten omtrent het begrip nieuwwaarde leggen wij u graag uit.

Wat is de nieuwwaarde precies?

De nieuwwaarde van uw auto is het bedrag dat u nodig heeft om nu een nieuwe, soortgelijke auto aan te schaffen, bijvoorbeeld wanneer uw auto total loss is verklaard. De nieuwwaarde is een van de factoren die de hoogte van de premie van uw autoverzekering bepaalt. In het algemeen geldt: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe hoger de premie.

De nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling bepaalt welk bedrag u krijgt uitgekeerd als uw nieuwe auto total loss is of is gestolen. Uw auto moet dan wel een beperkt casco autoverzekering of all risk verzekering hebben. De autoverzekeraar betaalt u het bedrag terug om een soortgelijke, nieuwe auto te kopen. Dat bedrag kan hoger zijn dan de aanvankelijke nieuwprijs van de auto.

De nieuwwaarderegeling geldt meestal alleen voor nieuwe auto’s en/of eerste eigenaar. Pas dus op met `demo-modellen’ die op naam van de autodealer staan.

Autoverzekeraars gebruiken verschillende periodes voor de nieuwwaarderegeling. De meeste verzekeraars gaan uit van 1 jaar, anderen van 2 of 3 jaar. Vaak is bij een nieuwwaarderegeling van 1 jaar extra looptijd t/m 3 jaar mogelijk tegen een hogere premie van 5 tot 10 procent. Dat heeft uiteraard invloed op hoogte van de premie van uw autoverzekering. Na 3 jaar eindigt de nieuwwaarderegeling en krijgt u de dagwaarde uitgekeerd als uw auto total loss is of bij diefstal.

Autoverzekeringen met een nieuwwaarderegeling van 1 jaar rekenen vaak tot en met het 3e jaar met een afschrijvingspercentage per maand. Deze afschrijvingspercentages zijn afhankelijk van de verzekeraar. De ingangsdatum van afschrijving verschilt eveneens. Bij de ene nieuwwaarderegeling rekent men met de afschrijvingsperiode na het eerste jaar en bij een ander met de ingangsdatum waarop de verzekering is ingegaan. Ga deze zaken goed na in het overzicht van uw polisvoorwaarden en de premie van uw autoverzekering.