Volvo start in 2017 met verkoop van zelfrijdende auto’s

De Zweedse autofabrikant Volvo is al sinds 2013 druk bezig met een proefproject voor zelfrijdende auto’s genaamd ‘Drive me’. In 2017 wil Volvo de eerste 100 zelfrijdende auto’s verkopen aan inwoners van Göteborg, hier bevindt zich ook het hoofdkantoor van Volvo. De autofabrikant wil hiermee de eerste zijn die zelfrijdende auto’s aan particulieren verkoopt.

Verkoop aan particulieren

Veel autofabrikanten houden zich bezig met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. De meesten verwachten deze in 2020 beschikbaar te stellen voor particulieren. Volvo begint over twee jaar al met de verkoop van zelfrijdende auto’s aan particulieren. In 2017 worden 100 exemplaren van de zelfrijdende auto van Volvo verkocht aan inwoners van de Zweedse stad Göteborg. De bestuurders kunnen in deze stad op geselecteerde wegen autonoom rijden. Op andere wegen en bij slecht weer zal de automobilist zelf het stuur over moeten nemen.

De zelfrijdende auto van Volvo

De zelfrijdende auto van Volvo wordt uitgerust met radar, sonar, laserscanners en optische camera’s. De zelfrijdende auto kan hierdoor obstakels op de weg detecteren en verkeersborden lezen. Ook krijgen de auto’s door middel van een draadloze verbinding informatie toegestuurd van de verkeersdienst in Göteborg. De verkeersdienst kan in geval van slecht weer ook de autonome functies van de auto’s uitschakelen, zodat de bestuurder verplicht wordt zelf het stuur over te nemen. Wanneer de bestuurder hier niet op reageert, parkeert de auto zichzelf op een veilige plek.

In eerste instantie gaat het dus om een proefproject met 100 auto’s in Göteborg. Hierna wil Volvo de zelfrijdende auto wereldwijd gaan verkopen.