Ruziënde kinderen op de achterbank even gevaarlijk als alcohol in het verkeer

Dat ruziënde kinderen op de achterbank bank de auto vervelend zijn weet iedereen. Maar dat het even gevaarlijk is als een slok teveel op achter het stuur is nieuw. Uit onderzoek blijkt dat ruziënde kinderen op de achterbank gevaarlijk kan zijn voor de verkeersveiligheid. Als bestuurder raak je afgeleid zelfs al probeer je niet eens achterstevoren in je stoel de strijdende partijen uit elkaar te houden. Geruzie in de auto leidt tot een verminderd reactievermogen, verhoogt het aantal abrupte remmingen en leidt tot stress.

 Onenigheid in de auto

Je hebt er maanden naar uitgekeken en dan is het eindelijk zo ver. Jullie gaan op vakantie, lekker! Een deel van de vakantie waar ouders vaak niet naar uitkijken is de autoreis. Als voor de laatste keer is gecheckt of alles in de koffers zit, ben je klaar voor vertrek. Maar nog voordat de snelweg überhaupt in zicht zijn de kids op de achterbank al in een strijd verwikkeld om wie er als eerste met de Barbie mag.

Het is niet alleen vervelend als kinderen lopen te kibbelen tijdens de autorit, maar het is ook nog eens gevaarlijk. Onderzoek wijst uit dat ruziënde kinderen in de auto de reactiesnelheid met 13% vertraagt. Wanneer je met een snelheid van 80 a 100km/h rijdt voegt dat al snel 4meter toe aan je remweg. Daarnaast komt er uit onderzoek naar voren dat het leidt tot 40% meer gevaarlijke remmanoeuvres en bovendien verhoogt het het stresslevel bij een derde van de automobilisten.  Als we dit alles bij elkaar optellen lijkt deze combinatie van effecten te vragen om ongelukken.

Voorkomen van ongelukken

Om te vermijden dat er gekibbel ontstaat onderweg is het enige wat je kunt doen de kinderen bezig houden. Het gaat vaak mis, omdat kinderen nauwelijks besef van afstand en tijd hebben en niet kunnen inschatten hoe lang de rit nog duurt. Het antwoord op de vraag ‘zijn we er nou al bijna?’ is vooral voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld een spelletje bedenken waarbij de kinderen ieder half uur een sticker krijgen. Zo kunnen ze beter inschatten hoeveel ‘stickers’ het nog duurt voordat de eindbestemming bereikt is. Maar er komt een moment dat alle spelletjes zijn gespeeld en alle liedjes zijn gezongen. Een portable DVD speler kan uitkomst bieden. Het is een veilige manier om de kinderen een tijdje zoet te houden en bovendien tegenwoordig niet meer al te duur. De kinderen kijken een filmpje en de ouders kunnen zo hun ogen op de weg houden.

 Check je autoverzekering

Hoe goed je ook oplet en welke voorzorgsmaatregelen je ook treft een ongeluk is nooit 100% te vermijden. Het is belangrijk om voordat je vertrekt na te gaan hoe het staat met je autoverzekering. Veel mensen weten niet hoe ze verzekerd zijn. De kosten van bijvoorbeeld het weg laten slepen van een auto kunnen al snel oplopen tot 300 euro, afhankelijk van de gemeente/land en bergingsmaatschappij. En dat geld wil je natuurlijk liever niet helemaal zelf ophoesten. Zorg er altijd voor dat je goed bent geïnformeerd over wat je autoverzekering dekt.  Een ongeluk zit in een klein hoekje en mocht er iets voorvallen, dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan.

 

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013