Autoverzekeringen en wintersport

Autoverzekeringen en wintersport waar je let je op?

De zomer is voorbij en de winter komt eraan. Bij elke automobilist gaat er dan een belletje rinkelen ‘De auto moet maar eens winter klaar gemaakt worden.’ De zomerbanden moeten worden vervangen voor winterbanden, diverse auto-onderdelendelen moeten worden nagecheckt en zo gaat dat maar door.

Al die vervangingen zijn voor veel automobilisten een dure grap. Door alleen de zomerbanden te vervangen voor winterbanden, is een verzekerde gemiddeld 500 euro kwijt. Naast deze kosten is een wintercheck ook van belang. Bij deze check wordt de accu en andere auto-onderdelen nagekeken.

Iedere autoverzekerde/automobilist wordt dan ook geadviseerd zijn/haar auto na te laten kijken. Uit cijfers van het ANWB blijkt dat verzekerden dagelijks 3500 keer de hulp van de ANWB inroepen. De winter is voor de automobilist een gevaarlijke periode.

Een automobilist is verplicht zijn/haar auto te verzekeren. Het komt vooral van pas als u van plan bent met de hele familie per auto naar Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk te gaan voor een weekje wintersport. Door een autoverzekering zorgt u er als automobilist voor dat u niet zelf niet hoeft op te draaien voor eventuele schade aan de auto door een ongeval, de extreme kou (die er soms voor kan zorgen dat bepaalde onderdelen van een auto defect raken), enzovoort. De meeste voorkomende kwaaltjes in de winter en tijdens de wintersport zijn startproblemen, defecte accu’s, bevroren sloten, portieren, handremmen en ruitenwissers.

Winterbanden

Zoals al eerder is vermeld, is het essentieel om winterbanden aan te schaffen in de winter en vooral als u van plan bent om op wintersport te gaan. In Nederland zelf is het hebben van winterbanden niet verplicht en wel aan te raden.

De portemonnee is goed gevuld en u bent klaar om op wintersport te gaan. Het is dan handig om rekening te houden met de volgende wintersportlanden en hun wetgeving:

Duitsland:

In Duitsland is iedereen verplicht winterbanden aan te schaffen. Bent u betrokken bij een ongeval met zomerbanden, dan is de kans groot dat u (gedeeltelijk) aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Bij het niet hebben van winterbanden in de winter riskeert u in Duitsland al een boete van ongeveer 40 euro.

Frankrijk:

Over het algemeen zijn winterbanden in Frankrijk niet verplicht. In bepaalde gebieden wordt er echter wel aangegeven dat winterbanden verplicht zijn. Meestal zijn dit gebieden met gebergte.

Oostenrijk:

Van alle wintersport landen is de Oostenrijkse wetgeving het strengst. Van 1 november tot 15 april (de wintersportperiode) is iedereen verplicht een volledige winteruitrusting te hebben op de auto. Rijden zonder winterbanden of banden met onvoldoende profiel is uit den boze. U riskeert bij het overtreden van deze wet makkelijk een boete van 35 euro. Betrokken zijn bij een ongeval zonder de winteruitrusting en/of winterbanden kan oplopen tot een boete van 5000 euro.

Autoverzekering

Een autoverzekering dekt de schade (gedeeltelijk) van de eventuele gevallen die hierboven zijn beschreven. Sommige autoverzekeringen geven zelfs gratis een wintercheck (hierbij wordt de auto volledig winter klaar gemaakt). Het eigen risico is bij vele autoverzekeraars verschillend. Het eigen risico wordt gebruikt voor de schade die de verzekerde zelf moet betalen. De meeste autoverzekeraars bieden een eigen risico aan tussen de 130 euro en 150 euro. De regel luidt: ‘Hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie.’ Toch zijn er ook autoverzekeraars die geen eigen risico hanteren en een voordelige premie hebben.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013