Volkswagen populair onder autodieven

Eigenaren van Volkswagens zijn relatief vaak de dupe van autodieven. Zo wordt 1 op de 306 Volkswagen Polo’s gestolen.

Ook de Volkswagen Golf is populair onder dieven: gemiddeld wordt 1 op de 334 auto’s van dat merk de eigenaar afhandig gemaakt. Dat blijkt uit een vergelijking van cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit (AVc) beschikbaar stelt.

Goedkoopsteautoverzekering.net vergeleek daarvoor verschillende autotypes, die volgens Auto RAI over het algemeen het meest gestolen worden. Hieronder vallen onder meer de Renault Clio, Audi A4 en diverse BMW-merken.

Zo blijkt de kans dat een auto gestolen wordt, ook groot bij de BMW X5 (1 op 171) en de Audi A4 (1 op 462). De BMW X1 (1 op 1195) en Opel Corsa (1 op 951) zijn dan uiteindelijk weer wat minder populair.

Opvallend is dat er bovendien steeds meer hybride auto’s worden gestolen. Deze stijging komt volgens AVc vooral voort uit een toegenomen aantal gestolen Toyota’s. Waar er vorig jaar nog maar 6 hybride Toyota’s werden gestolen, was dat dit jaar al 55.

Gelukkig zijn er ook manieren om autodiefstal tegen te gaan. AVc geeft een aantal tips, waaronder het activeren van een alarmsysteem en het draaien van de wielen richting de stoep bij parkeren. Ook is het aan te raden een autosleutel nooit onbeheerd te laten.

Dat laatste is een pijnpunt: ook autosleutels die ‘veilig’ binnen liggen, kunnen bijvoorbeeld worden gehackt. Het gaat daarbij om keyless autosleutels, die een signaal uitgeven. Deze kan worden opgepikt en verlengd door elektronische apparatuur, waardoor de dier de auto gewoon open kan maken.

Dit komt de laatste tijd steeds vaker voor, onder meer in Noord-Holland. Door de sleutel in een afgesloten metalen blik te doen kan dit bijvoorbeeld worden voorkomen.

Regio
Ondanks dergelijke ‘slimme dieven’, nam het aantal autodiefstallen de laatste jaren juist af. Volgens het CBS kwamen er in 2017 zelfs 40 procent minder meldingen van autodiefstal binnen bij de politie dan in 2010. Diefstal zou vooral nog veel voorkomen in Limburg en de vier grote steden.

Dit blijkt ook uit cijfers van AVc. Zo was het aantal meldingen in Amsterdam vorig jaar met 1815 het grootst. Inmiddels staat de teller daar ook dit jaar al op 1518 en dat is nog maar gerekend tot en met mei. Daarna blijken de meeste meldingen te komen uit het Oosten van Nederland, Rotterdam en Den Haag.