Vliegende auto wordt geveild

Volgende week wordt er bij het Amerikaanse veilinghuis Barret-Jackson een mock-up van een vliegende auto geveild, genaamd de Sky Commuter Aircraft. In 1990 werden er door het bedrijf Sky Innovations drie prototypes gemaakt, dit is de enige die nog bestaat.

De vliegende auto

Het bedrijf Sky Innovations werd in de jaren 80 opgericht door oud-medewerkers van een bedrijf dat in de jaren tachtig werd opgericht door oud-medewerkers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. In 1990 ontwikkelden zij de Sky Commuter Aircraft. In deze vliegende auto is ruimte voor twee personen. De auto zou verticaal moeten kunnen dalen en stijgen, ook op het water. Pas na 360 kilometer zou een tussenstop nodig zijn om te tanken, op basis van een snelheid van 140 kilometer per uur. Het design van de auto heeft wat weg van de vliegende auto van de Jetsons.

Succesvolle testvluchten nooit bewezen

Sky Innovations beweert dat er verschillende succesvolle testvluchten gemaakt zijn met het toestel. “We willen niet dat een stel idioten met deze dingen crashen, zoals in de begintijd van de ultralight. Ze moeten foolproof zijn.” zei oprichter Fred Baker in 1989. Dat de auto echt kan vliegen, is echter nooit bewezen. Dit heeft veel boze investeerders opgeleverd, in totaal is er 6 miljoen dollar geïnvesteerd in de vliegende auto.

Het is nog even afwachten hoeveel geld de Sky Commuter Aircraft gaat opbrengen. De vliegende auto werd al eerder geveild, in 2008 werd hij via eBay verkocht voor 110.000 euro.