Verschillende soorten autoverzekeringen

Verschillende soorten autoverzekeringen
In Nederland is het voor iedere autobezitter wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar wanneer je deze eenmaal af gaat sluiten, moet je kiezen tussen verschillende autoverzekeringen. Zo heb je de WA-verzekering, WA+-verzekering en de WA-allriskverzekering. Naast het verschil in de prijs zit er ook een verschil in de dekking van de autoverzekeringen.
De WA-autoverzekering is de laagste verzekering en wettelijk verplicht gesteld: iedere autobezitter moet tenminste deze autoverzekering afgesloten hebben.

WA-autoverzekering
De WA-autoverzekering is een verplichte verzekering in Nederland voor iedere autobezitter. Deze autoverzekering is vergelijkbaar met de basisverzekering in de zorg. Binnen de premie van deze ‘basisverzekering’ voor auto’s wordt lang niet alles gedekt. Zo wordt de schade aan je eigen auto niet gedekt, maar alleen de schade aan de auto van de tegenpartij.

‘WA’ staat dan ook voor ‘Wettelijke aansprakelijkheid’. Je kunt jezelf niet wettelijk aansprakelijk stellen, en dus geldt dat de schade aan je eigen auto niet vergoed wordt door de autoverzekeraar.  Wanneer je onverhoopt wild of loslopende dieren aanrijdt, wordt deze schade niet vergoed. Dat komt doordat het een eenzijdig ongeluk is.
Vanwege de zeer minieme dekking is de premie van deze soort autoverzekering dan ook het laagst.

WA+ beperkt cascoverzekering
De WA+ beperkt cascoverzekering dekt wel een aantal schades aan de eigen auto. Uiteraard ben je verzekerd tegen de wettelijke aansprakelijkheid die je hebt wanneer je schade aan een ander zijn auto berokkent. Maar ook eventuele schade aan de eigen auto wordt vergoed door de autoverzekeraar.

In het geval van brand, explosie, kortsluiting, diefstal, inbraak, joyriding, ruitbreuk, aanrijding met dieren, natuurgeweld of vervoer van de auto kunnen de kosten voor reparatie geclaimd worden bij de autoverzekeraar.

WA-allrisk
Bij de allrisk verzekering voor auto’s worden autoschades aan beide partijen gedekt. Het maakt voor de dekking niet uit wiens schuld de aanrijding is. Ook ben je verzekerd tegen eenzijdige aanrijdingen. Wanneer je bijvoorbeeld ter water raakt, botst of omslaat, of op een andere manier schade rijdt, wordt dit gewoon door de autoverzekeraar vergoed.

Let wel op dat je altijd alleen de schade op je neemt wanneer duidelijk is dat jij degene bent die schade hebt veroorzaakt. Het maakt namelijk niet voor de dekking, maar wel voor de premie uit wie de schade veroorzaakt. Als je veel schades claimt, ga je omlaag op de bonus-malusladder, waardoor er eventuele kortingen op de maandelijkse premie misgelopen worden.

In het geval van schade bij twee auto’s is het goed om jezelf in te tekenen als auto A op het schadeformulier. Vaak zien autoverzekeraars auto B als schuldige partij.

Vergelijken
De maandelijkse premies van autoverzekeringen zijn zeer uiteenlopend. Bij de goedkoopste autoverzekering betaal je tot wel drie keer minder dan bij de duurste autoverzekering in Nederland. Natuurlijk is de WA-allrisk autoverzekering de duurste als het op premies aankomt. Wel krijg je daarmee dan ook de meest uitgebreide dekking.

Om te voorkomen dat je te veel betaalt, kun je het beste autoverzekeringen vergelijken. Daarmee krijg je een overzicht van alle premies van verschillende autoverzekeringen.

 

Meest gelezen

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Eigen risico autoverzekering

Redactie
29 september 2012

Reacties zijn gesloten.