Eigen risico autoverzekering

Eigen risico autoverzekering
Net als bij de zorgverzekering, hanteren autoverzekeraars een eigen risicobedrag voor iedereen die schade claimt bij zijn verzekering. Gelukkig liggen eigen risicobedragen bij autoverzekeringen een stuk lager dan dat dat het geval is bij een zorgverzekering. Gemiddeld betaalt een verzekerde tussen de 75 en 175 euro eigen risico, terwijl dit slechts de helft is van het wettelijk eigen risico bij zorgverzekeringen. En dan nog een meevaller: bij autoverzekeringen zijn eigen risicobedragen niet wettelijk verplicht.

Schade
Wanneer je schade rijdt, moet je dit aangeven bij je autoverzekering. Het aangeven van schade kan een behoorlijke aanslag op je no-claimkorting betekenen. Daarom kan het soms beter zijn om kleine schades uit eigen zak te betalen, om zo de noclaim-korting te behouden.  In principe is het eigen risico gedefinieerd als ‘een deel van het schadebedrag dat de verzekeringnemer voor eigen rekening neemt’.

Bij schade betaal je dit eigen risico dus zelf. Net als bij de zorgverzekering betaalt de autoverzekeraar het overige schadebedrag. Of een autoverzekeraar een eigen risicobedrag voor zijn verzekerden hanteert, is een keuze die de verzekeraar zelf kan maken. Er is geen wettelijke bepaling die zegt dat er een eigen risicobedrag staat voor de autoverzekering.

Niet sociaal
Dat komt omdat de autoverzekering in principe geen sociale verzekering is. Wel is de WA-autoverzekering in Nederland voor autobezitters verplicht. Dit heeft niet te maken met het sociale beginsel, maar met de wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat de schade van de tegenpartij vergoed wordt wanneer hij of zij je wettelijk aansprakelijk stelt.

Tegenpartij
Niet in alle gevallen betaal je een eigen risico. Wanneer je schade rijdt buiten je schuld om, dat wil zeggen: wanneer je een aanrijding hebt waarbij de tegenpartij de schuldige is, zal hij of zij ook meestal het eigen risico moeten betalen.

Dat zit anders bij een eenzijdig ongeval. Wie op de snelweg tegen de vangrail botst, zal de schade zelf moeten betalen. Wanneer de schade erg hoog is, kan hierbij aanspraak gemaakt worden op de autoverzekeraar. Let wel dat je no-claimkorting dan ook weer omlaag gaat. Bovendien moet je het eigen risicobedrag dus zelf betalen.

Afkopen
Sommige autoverzekeraars geven hun verzekerden de mogelijkheid om hun eigen risico af te kopen. In ruil daarvoor betaalt de verzekerde dan een hogere premie. Het eigen risico zal daardoor dan voor de verzekerde volledig verdwijnen.

Bij andere autoverzekeraars kan het ook andersom. Dan betaal je een hoger eigen risico om zo de maandelijkse premie autoverzekering omlaag te brengen. Maar het premieverschil zal er niet veel groter van worden, waardoor het in principe af te raden is om voor een hoog eigen risico te gaan.

Hoog eigen risico
In principe geldt dat voor duurdere modellen auto’s de premie of het eigen risicobedrag ook omhoog gaat. Dat komt doordat het risico op een hoog schadebedrag voor de verzekeringsmaatschappij dan te groot is.

Sommige autoverzekeraars werken helemaal niet met een eigen risico. Door autoverzekeringen te vergelijken vind je uit welke autoverzekeraars dit zijn, en wat hun premies bedragen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.