Waarden

Waarden
Wanneer er schade gereden wordt, en de auto total loss verklaard wordt, is het goed om te weten waar de autoverzekeraar naar kijkt. Voor het uitkeren van een schadebedrag, kunnen autoverzekeraars gebruikmaken van de dagwaarde of de nieuwwaarde van een auto. Deze waarden worden ook aangehouden bij diefstal van de auto. Of de autoverzekeraar de nieuwwaarde of de dagwaarde aanhoudt, is afhankelijk van de ouderdom van de auto. Door afschrijving kan de auto binnen een paar jaar behoorlijk in dagwaarde dalen.

Nieuwwaarde
Met de nieuwwaarde van de auto wordt door de verzekeraar slechts in een bepaalde periode gerekend. Slechts wanneer de auto binnen één jaar total loss gereden wordt, of gestolen, krijgt de verzekerde de nieuwwaarde uitgekeerd.

Met de nieuwwaarde wordt door autoverzekeraars het bedrag bedoeld dat nodig is om een nieuwe, soortgelijke auto aan te kunnen schaffen. Deze nieuwwaarde ligt vaak veel hoger dan de dagwaarde. De dagwaarde is namelijk aan afschrijving onderhevig, de nieuwwaarde niet.

Dagwaarde
Na een periode van één – of in een enkel geval  drie – jaar zullen de meeste autoverzekeringen de dagwaarde berekenen. De dagwaarde is flink aan afschrijving onderhevig, waardoor je een stuk minder uitgekeerd zal krijgen dan waar je van tevoren op zal rekenen.

Om de pijn te verzachten, geven sommige autoverzekeraars een bepaald percentage van de waarde van de auto extra bovenop de dagwaarde. De dagwaarde kan in principe volgens een bepaalde vuistregel berekend worden: de nieuwwaarde van de auto minus de waardevermindering. De waardevermindering is het verschil tussen wat de auto nieuw waard was, en wat deze op de tweedehands automarkt waard zou zijn.

Bovenop de auto minus de waardevermindering, geven sommige autoverzekeraars nog een bepaald extra percentage op de nieuwwaarde. Daarmee kunnen verzekerden vaak wel een nieuwe vergelijkbare auto kopen.

Cataloguswaarde
De cataloguswaarde wordt gehanteerd om de dagwaarde te berekenen. Onder de cataloguswaarde wordt verstaan: de nieuwprijs van de auto, inclusief BPM en belastingen.

Aanschafwaarde anders dan nieuwwaarde
Een vaak gemaakte fout bij veel verzekerden is het door elkaar halen van de aanschafwaarde en de nieuwwaarde.
De nieuwwaarde is de prijs van de auto zoals deze in de catalogus zou staan. De echte prijs dus, zonder btw en BPM.

De aanschafwaarde is soms niet hetzelfde als de nieuwwaarde. Dat kan bijvoorbeeld doordat je een korting hebt gekregen toen je de auto aanschafte. Wanneer je dus een aanschafwaarde moet opgeven, geef je het bedrag op dat je destijds voor de auto betaald hebt, en dus niet het bedrag wat je er nieuw voor zou moeten betalen.

Polisvoorwaarden
Nu je weet welke soorten waarden autoverzekeraars kunnen hanteren, is het verstandig om op te vragen welke soorten waarden jouw autoverzekeraar na een tijdje gaat hanteren. Welke waarden de autoverzekeraar na welke periode hanteert, is gemakkelijk terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Mocht je nog een autoverzekering willen afsluiten, dan is het aangeraden eerst autoverzekeringen te vergelijken. De verschillen in de maandelijkse premies kunnen onderling behoorlijk groot zijn. Sommige autoverzekeraars werken bovendien met een bonus-malusladder, terwijl andere autoverzekeraars dit niet doen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Eigen risico autoverzekering

Redactie
29 september 2012

Reacties zijn gesloten.