Dash cam in opkomst, maar verzekeraars profiteren nauwelijks 

De dash cam lijkt onder automobilisten steeds populairder te worden. Maar uiteindelijk worden de camerabeelden nauwelijks gebruikt bij schadevaststelling, zo vertelt een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars aan Goedkoopsteautoverzekering.net. 

Sinds 2012 lijkt de dash cam geleidelijk aan populairder te worden in Nederland. Vooral vanaf 2015 is een piek in het aantal dash cam verkopen.

De beelden die een dash cam maakt, zouden helpen om te achterhalen hoe een ongeluk is ontstaan. En dat niet alleen: de politie vraagt ook steeds vaker de beelden op in het geval van een aanslag of vermist persoon, om de situatie te onderzoeken. 

Totale verandering
Reden genoeg om de dash cam als een positieve ontwikkeling te zien, zou je denken. City News Toronto stelt dan ook dat ‘de dash cam de manier waarop politie en justitie naar ongelukken kijkt totaal heeft veranderd’.  

Bovendien zouden verzekeraars van de camera’s profiteren, zo meldt Vancouver Sun. Omdat er dankzij de beelden snellere schadeclaims gedaan kunnen worden, er minder fraudezaken zijn en mensen daarnaast veiliger zouden rijden met een dash cam in de auto.  

Neutraal
Maar hoewel de Canadezen vrij positief over de dash cam berichten, is de toon in Nederland toch gematigder. In elk geval bij het Verbond van Verzekeraars, die er ‘neutraal’ in zou staan.  

,,In 99 procent van de gevallen is het toch wel duidelijk hoe het ongeluk is ontstaan. Ook zonder beelden”, aldus de zegsman. Bij schadevaststelling worden de beelden volgens hem dan ook nauwelijks ingezet, hoewel dat wel mag.  

Kwaliteit
Bovendien laat de kwaliteit van de beelden soms nog wel wat te wensen over. Veel camera’s maken in bepaalde situaties minder scherpe beelden. Daarop is het kenteken van een andere auto dan nauwelijks zichtbaar en kan de oorzaak van het ongeluk minder goed worden achterhaald. 

Dit is bijvoorbeeld het geval bij tegenlicht of in het donker: eigenlijk vooral de situaties waarin ongelukken sneller ontstaan.