Vanaf 2015 belt je auto zelf 112

Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat je auto zelf contact opneemt met de alarmcentrale bij een ongeluk. De interne marktcommissie van het Europees parlement heeft dit voorstel dinsdag aangenomen. Het zogenaamd eCall-systeem moet vanaf oktober 2015 in de hele EU worden ingevoerd.

Het volledige parlement moet nog wel instemmen, maar volgens parlementariër Wim van de Camp (CDA) kan het kastje vele levens redden. Hij zegt dan ook erg blij te zijn met het besluit van de Europese commissie om het inbouwen van het systeem in nieuwe auto’s verplicht te stellen. Sommige autofabrikanten geven aan niet op zo’n korte termijn aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen. Van de Camp stelt echter dat de fabrikanten lang genoeg te tijd hebben gehad om zich voor te bereiden. Er wordt namelijk al tien jaar over de invoering van systeem gepraat en dat moet nu worden afgerond.

Werking systeem

Het eCall-systeem zorgt ervoor dat alle hulpdiensten zoals brandweer, ambulance en politie meteen op de hoogte worden gebracht bij een ongeval. Het kastje herkent bijvoorbeeld dat er een ongeluk is gebeurd door ontploffende airbags. Het systeem geeft door wat de exacte gps-locatie is en op welke rijbaan het voertuig zich bevindt, ook als de inzittende niet meer in staat zijn om zelf de alarmcentrale te woord te staan.
Extra druk op alarmcentrales
Niet alle alarmcentrales zijn voorbereid op de extra inkomende meldingen. De centrales in sommige lidstaten hebben nu al moeite om de vele telefoontjes te verwerken en die druk gaat alleen nog maar oplopen met invoering van dit nieuwe systeem.

Privacy

Er zijn partijen die zich zorgen maken om de waarborging van de privacy van automobilisten. Het eCall-systeem maakt gebruik van gps en kan niet door de bestuurder zelf worden uitgezet. Sommige mensen zijn bang dat hun route constant gevolgd kan worden met het eCall-kastje. Van de Camp zegt dat dit absoluut niet mogelijk is en dat het systeem alleen voor het doorgeven van ongelukken gebruikt wordt.
Marlies Drees van goedkoopsteautoverzekering.net vindt het systeem een mooie ontwikkeling die er voor kan zorgen dan hulpdiensten sneller ter plaatste kunnen zijn bij een ongeluk. Het is wel belangrijk dat het systeem pas wordt ingevoerd als alle betrokken partijen er goed op voorbereid zijn.