Wat zijn schadevrije jaren?

Wat zijn schadevrije jaren?

 

Met schadevrije jaren kun je de premie van de autoverzekering verlagen. Met opgebouwde jaren wordt de goedkoopste autoverzekering voor jou nog goedkoper. Wat moet je weten over schadevrije jaren en waarom zijn ze zo belangrijk?

 

Wat is het nut van schadevrije jaren?

De premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Ze geven recht op een korting op de autoverzekering tot 75% of zelfs nog meer. Hiermee toon je namelijk aan dat je een goed schadeverleden hebt. Veroorzakers van schades betalen meer en verzekerden met veel schadevrije jaren betalen veel minder premie. Hierdoor zijn ze belangrijk voor jou.

 

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Bestuurders die nog niet eerder een autoverzekering op naam hebben gehad, beginnen met nul schadevrije jaren. Na ieder jaar bouw je één schadevrij jaar op, behalve als je claimt op de verzekering. Bij schade door een aanrijding verlies je juist weer jaren. Per verzekerd jaar bouw je één jaar op en bij een claim verlies je gelijk weer vijf schadevrije jaren. Niet alle schades hebben overigens invloed op het aantal schadevrije jaren. Bijvoorbeeld ruitbreuk, diefstal en brandschade hebben meestal geen invloed.

 

Hoeveel korting krijg je per schadevrij jaar?

Verzekeraars hebben verschillende manieren om de premie te berekenen. Twee schadevrije jaren kan bij de ene verzekeraar recht geven op 25% korting, terwijl een andere verzekeraar 45% geeft. Dat is dus geen vast gegeven. Dat laat ook gelijk de noodzaak van het vergelijken zien. Het maakt namelijk niet uit hoeveel procent korting je krijgt. Het gaat erom wat de verzekeraar iedere maand van jouw betaalrekening aftrekt.

 

Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd?

Voor een goede vergelijking heb je het aantal opgebouwde schadevrije jaren nodig, maar waar vind je ze? Tegenwoordig zijn verzekeraars verplicht om de opgebouwde schadevrije jaren te vermelden op de polis. Als je nog een oudere polis hebt, staan ze er misschien niet op. In dat geval kun je ze opvragen bij de verzekeraar. Na het beëindigen van de oude autoverzekering stuurt de verzekeraar jou ook nog een opgave van het aantal opgebouwde jaren.

 

Let op de beperkte geldigheid van de schadevrije jaren

Na het beëindigen van de autoverzekering zijn de schadevrije jaren niet meer gekoppeld aan een verzekering. Los van een autoverzekering zijn ze maar één tot maximaal drie jaar geldig. Door langere tijd de opgebouwde schadevrije jaren niet te koppelen aan een autoverzekering gaan ze verloren. Tot een aantal jaren geleden was de geldigheidsduur beperkt tot één jaar, maar de meeste verzekeraars hanteren inmiddels een langere geldigheidsduur. Let daar dus goed op.

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.