Autoverzekering – Wat doe je bij schade? 

Autoverzekering – Wat doe je bij schade?

 

Waarschijnlijk overkomt je een autoschade niet vaak, dus als het gebeurt moet je eerst even goed nadenken. In welke volgorde moet je wat doen? De eerste prioriteit is jouw eigen veiligheid. Maar wat doe je vervolgens en wat verwacht de verzekeraar van jou?

 

Het slechtste wat je kunt doen na een aanrijding is in paniek raken. Dan kun je namelijk niet meer helder denken. Leg je erbij neer dat het documenteren en het afwikkelen van de schade tijd en energie kost. Ook als je haast hebt moet je toch tijd vrijmaken voor het vastleggen van de omstandigheden rondom de schade.

 

Rijd eerst naar een veilige plek

Eigenlijk wil je direct kijken wat de schade is, maar zorg er eerst voor dat je auto op een plek staat waar je veilig uit kunt stappen. Maak de eventuele tegenpartij duidelijk dat jullie door rijden naar een veilige plek. Is dat niet nodig? Dan kun je door naar de tweede stap. Sta je op een gevaarlijke plek en kun je er niet weg? Bel 112 voor het inschakelen van hulpinstanties.  Je moet namelijk voorkomen dat er nog meer ongelukken ontstaan.

 

Maak foto’s van de situatie

Je moet eerst bekomen van de schrik, en daarna stap je uit. Maak foto’s van de situatie ter plaatse. Dat is natuurlijk van weinig waarde als je voor de veiligheid de plek des onheils moest verlaten. Foto’s van de plek waar het gebeurd is kunnen verhelderend werken voor het beantwoorden van de schuldvraag. Hoe de auto’s op de weg staan zegt namelijk veel over de schadesituatie. Zie je getuigen? Je kunt gegevens noteren. Zij kunnen later meer vertellen over de schadetoedracht.

 

Vul samen het schadeformulier in

Je kunt de politie inschakelen, maar voor een ongeval met alleen materiële schade is het nog maar de vraag of ze komen. Voor de schadeafwikkeling is het invullen van een schadeformulier belangrijk. Hieruit kunnen de betrokken verzekeraars namelijk veel informatie halen voor het afwikkelen van de schade. Vul het formulier zo compleet mogelijk in en zorg voor ondertekening door de betrokkenen. Je kunt tegenwoordig ook gebruik maken van de MobielSchadeMelden app.

 

Overleg eventueel nog met de verzekeraar

Moet jouw auto weggesleept worden of heb je om een andere reden hulp nodig? Op de groene kaart staat een telefoonnummer van de alarmcentrale. Ze kunnen jou helpen en ook nog hulp inschakelen, zoals een takelwagen voor het afvoeren van de auto. De verdere schadeafwikkeling verzorgt de verzekeraar.

Terug naar overzicht