Autoverzekering op naam ouders, verstandig?

Wil je een autoverzekering op naam van je ouders? Het is natuurlijk ideaal om je maandelijkse kosten te beperken door je ouders de verzekering van je auto af te laten sluiten. Zo kan je ook tegelijkertijd profiteren van de kortingen van je ouders die zij over de jaren heen hebben opgebouwd. Dit is echter niet verstandig.

Slim of niet?

Een eigen auto hebben is fijn en bevrijdend, maar neemt eveneens veel verantwoording met zich mee. Het afsluiten van een autoverzekering is hierbij dan ook niet uit te sluiten want het is wettelijk bepaald dat iedere auto minimaal WA verzekerd moet zijn. Ouders kiezen er soms voor om de autoverzekering voor hun kind te financieren. Maar hoe verstandig is dit?

Startende automobilisten

Er komt veel kijken bij het hebben van een eigen auto. Er geldt niet alleen een door de wet verplichte autoverzekering maar ook de wegenbelasting komt erbij. En om nog maar te zwijgen over het brandstof, wat tegenwoordig ook niet meer de goedkoopste is. Daar komt voor startende autobezitters er nog eens bij dat zij meer premie betalen dan ervaren automobilisten. Uit onderzoek is gebleken dat jonge chauffeurs vaker zijn betrokken bij ongelukken, waardoor verzekeraars hen als grotere risicodragers zien om te verzekeren. Daarnaast hebben starters ook geen no-claim korting omdat dit pas kan worden opgebouwd naarmate auto’s langer zijn verzekerd. Alles bij elkaar opgeteld kom je als starter veel hoger uit in kosten dan de ervaren automobilisten. Rede genoeg voor ouders om een helpende hand te bieden aan hun kind.

Verzekering op naam ouder

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind te ondersteunen door op hun naam een autoverzekering af te sluiten. Zij gaan ervan uit dat ze minder hoeven te betalen omdat zij wel een no-claim korting hebben. Dit is wettelijk echter niet mogelijk omdat een autoverzekering enkel mag worden afgesloten op de naam van de kentekenhouder of op die van de partner.

Autoverzekering ouders

De ouder kan wel een verzekering afsluiten als de auto van het kind op naam van een ouder staat. Dit levert wel enige problemen op, want het kind bouwt hierdoor zelf geen schadevrije jaren op om een voordeligere premie te krijgen in de toekomst. Daarnaast is er sprake van verzekeringsfraude als de verzekeraar erachter komt dat de regelmatige bestuurder van de auto niet de opgegeven persoon is. Ook als het kind bij een ongeluk betrokken raakt, hoeft de verzekeraar hierbij niets uit te keren.
Het is wel mogelijk om het kind toe te voegen als regelmatige bestuurder op de polis van de ouders. Hierbij komt de premie dus ook hoger te liggen en daarbij bouwt het kind wederom geen schadevrije jaren op.

Jongeren autoverzekering

Gezien de vele nadelen die hieraan verbonden zijn is het eigenlijk niet gunstig om de autoverzekering van het kind op naam van een ouder af te sluiten. Dit is in feite ook niet nodig. Er zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden voor jongeren waarbij zij iets goedkoper uitkomen dan bij een normale autoverzekering. Het is daarom verstandig om autoverzekeringen te vergelijken op basis van premies omdat deze meestal erg van elkaar verschillen.

Goedkoopsteautoverzekering.net

Ben jij ook op zoek naar een goedkope autoverzekering? Vergelijk makkelijk alle verzekeringen op goedkoopsteautoverzekering.net en vindt de goedkoopste verzekering die het beste bij jouw past.