Autoverzekering op naam van ouders afsluiten – Verstandig?

Jonge automobilisten zonder schadevrije jaren betalen een hoge premie voor de autoverzekering. Het verzekeren van de auto op naam van de ouders lijkt de oplossing, maar dat is het niet. Verzwijgen wie de regelmatige bestuurder van de auto is kan namelijk gevolgen hebben bij schade. En voor jonge bestuurders is het belangrijk om schadevrije jaren op te bouwen.

 

Jonge bestuurders tot 24 jaar oud zijn veel duurder uit voor de autoverzekering. Ze veroorzaken namelijk gemiddeld meer schades in het verkeer. Het gevolg is dat jonge bestuurders meer betalen voor de autoverzekering. Ook de voorzichtige automobilisten betalen dus extra. Dit lijkt op leeftijdsdiscriminatie, maar verzekeraars kunnen met statistieken onderbouwen dat jonge bestuurders een groter risico met zich meenemen. Het is hierdoor wel toegestaan om jonge bestuurders meer premie te rekenen.

De ouders verzekeren de auto op hun naam

Ouders mogen de auto van zoon of dochter op eigen naam zetten en ook zelf verzekeren, maar bij het aanvragen van de autoverzekering moet je wel eerlijk de regelmatige bestuurder van de auto opgeven. Als je hier de zoon of dochter van begin twintig opgeeft, rekenen verzekeraars alsnog een hogere premie. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van de regelmatige bestuurder.

 

Niet eerlijk bij het aanvragen? Dat is verzekeringsfraude!

Het met onjuiste informatie een autoverzekering afsluiten kan betiteld worden als verzekeringsfraude. Als de verzekeraar dit aan kan tonen, draag je de financiële consequenties van een schade zelf. Dat kan flink in de papieren lopen.

 

Jongeren kunnen beter zelf schadevrije jaren opbouwen

Als jonge bestuurder koop je als eerste auto vaak een goedkope oudere auto. Deze verzeker je normaal gesproken alleen tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Zodra je meer te besteden hebt, koop je kwalitatief ook betere en jongere auto’s. Voor dergelijke auto’s is de duurdere WA + casco autoverzekering (allrisk) gebruikelijker. Deze verzekering is veel duurder dan de WA autoverzekering, maar met opgebouwde schadevrije jaren bestaat er recht op een interessante korting op de premie. Dus schadevrije jaren opbouwen is zeker aan te raden, ook op jonge leeftijd.

Niet alle verzekeraars maken het jongeren lastig

Jonge autobezitters kunnen zich niet goedkoop verzekeren, maar de premieverschillen tussen verzekeraars zijn erg groot. Door de zeer hoge premies zijn de verschillen per verzekeraar ook groot. Alleen al voor de WA autoverzekering kan het gaan om verschillen van tientallen euro’s per maand. Dus ga niet naar een willekeurige verzekeraar maar vergelijk eerst goed. Anders betaal je waarschijnlijk teveel.

Ben je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Wij kunnen jou daarbij helpen. Door het vergelijken kom je tot het beste resultaat.

 

[geactualiseerd op 8 april 2019]

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.