Ruitschade: gedekt door de verzekering?

Soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Een steentje is al genoeg om de autoruit flink te beschadigen. Zo’n beschadiging is heel vervelend, want een klein sterretje groeit al snel uit tot een barst. Natuurlijk wil de verzekerde snel de autoruit laten repareren, maar dan komt al snel de vraag: “Dekt mijn autoverzekeraar dit eigenlijk wel?”

Afhankelijk van uw polis
Wie een WA-autoverzekering heeft, moet de ruitschade uit eigen zak betalen. De autoverzekeraar vergoedt niets. Dat is vervelend, want ruitschade is cascoschade die relatief vaak voorkomt. Pas vanaf een beperkt cascoverzekering, keert de verzekeraar uit bij ruitschade. Verzekerden met een jongere auto sluiten vaak een allrisk verzekering af. Deze biedt ook dekking tegen autoruitschade.

In het geval van een allrisk-dekking heeft het claimen van schade geen gevolgen voor de schadevrije jaren. Claimt u ruitschade? Dan heeft dat geen terugval in premiekorting tot gevolg. De plek op de bonus/malus-ladder blijft dus hetzelfde. Let op: bij sommige autoverzekeraars zijn er aparte afspraken gemaakt. Dan gaat een schademelding ten koste van de schadevrije jaren, als de verzekerde kiest voor een niet-gecontracteerd herstelbedrijf.

Valt de schade te repareren?
Ruitschade is een breed begrip. Het varieert van een klein sterretje in de ruit, tot schade waarbij de volledige ruit moet worden vervangen. Tegenwoordig kunnen schadeherstelbedrijven een sterretje in de autoruit bijna onzichtbaar wegwerken. Veel verzekeraars laten het gebruikelijke eigen risico van 130 tot 150 euro gedeeltelijk vervallen. Bij sommige verzekeraars hoeft u zelfs helemaal geen eigen risico te betalen, als u kiest voor reparatie in plaats van vervanging. Bij reparatie is de verzekeraar ook goedkoper uit. Voor beide partijen is er dan sprake van een win-winsituatie.

Als de schade niet te repareren valt, moet de verzekerde kiezen voor vervanging. Daar komt het eigen risico wel weer om de hoek kijken. Het eigen risico bedraagt meestal 135 tot 150 euro. Gelukkig kan de verzekerde korting krijgen: veruit de meeste autoverzekeraars hebben speciale contracten met reparatiebedrijven. Wie naar een aangesloten reparatiebedrijf gaat, krijgt korting.

Pas op voor parkeerplaatsbedrijven
Regelmatig staan herstelbedrijven op grote parkeerplaatsen. Daar kunt u dan tegen forse korting de ruit laten repareren. Het is verstandig niet in te gaan op aanbiedingen van deze partijen. Vaak brengen deze herstelbedrijven namelijk een gedeelte van de reparatie in rekening. In dit geval is de verzekerde voordeliger uit als hij of zij kiest voor een glasreparateur uit het eigen netwerk van schadeherstellers.

Kiezen
Wie wil kiezen voor een autoverzekering die ruitschade vergoedt, kan het beste een keuze maken via AutoverzekeringBerekenen. Op de voorpagina van de website geeft u uw persoonlijke situatie op. Daarna verschijnt de goedkoopste autoverzekering. Door op ‘Info & Afsluiten’ te klikken, komt u op de website van de autoverzekeraar terecht. Daar leest u meer over onder anderen de polisvoorwaarde. Zo weet u precies wat de verzekering dekt.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.