Rijbewijs niet nodig voor zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto wordt naar verwachting over vijf jaar voor consumenten beschikbaar. In Nederland gaat in december al de eerste stuurloze zelfrijdende testauto de weg op. Wanneer deze zelfrijdende auto ook voor consumenten beschikbaar wordt, is er waarschijnlijk geen rijbewijs meer nodig. Dit betekent dat ook jongeren onder de 18 zelfstandig auto zullen kunnen rijden.

Stuurloze auto

Er zijn wereldwijd al meerdere testritten gedaan met zelfrijdende auto’s. In deze auto’s zaten voor de zekerheid nog wel een stuur en een bestuurder. In december wordt er in Nederland voor het eerst getest met stuurloze zelfrijdende auto’s. Als er iets mis gaat, kan er nog wel worden ingegrepen vanuit een controlekamer. Uit onderzoek blijkt echter dat zelfrijdende auto’s veiliger dan zijn auto’s die bestuurd worden door een persoon. De meeste ongelukken gebeuren namelijk door menselijke handelingen.

Wetgeving

Bij de stuurloze zelfrijdende auto geeft de persoon alleen aan waar de auto naar toe moet, verder rijdt de auto geheel zelfstandig. Het is hierbij voor inzittenden dus niet meer nodig om een rijbewijs te hebben. Om deze reden zal de wetgeving aangepast moeten worden. In Nederland is de wetgeving rond de zelfrijdende auto nog onduidelijk, maar in Engeland heeft de overheid al wel aangekondigd dat er met de komst van de stuurloze zelfrijdende auto waarschijnlijk geen rijbewijs meer nodig is.

Toekomstbeeld

Wanneer er geen rijbewijs meer nodig is om auto te mogen rijden, wordt autorijden voor een veel groter publiek mogelijk. Jongeren onder de 18 kunnen vanaf dat moment zelfstandig in een auto rijden. Kinderen kunnen met de auto naar school gebracht worden, zonder dat er een ouder mee hoeft. Ook wordt het voor gehandicapten en ouderen die afgekeurd zijn voor een rijbewijs mogelijk om auto te rijden.

Het zal waarschijnlijk nog minstens vijf jaar duren voordat de stuurloze zelfrijdende auto daadwerkelijk voor consumenten op de markt komt. In de aankomende vijf jaar zal er meer duidelijk worden over de wetgeving.

Meest gelezen

Goedkoopste autoverzekering jongeren

Kimberly van Houwelingen
31 januari 2013

Jonge auto’s vaker gestolen in 2012

Kimberly van Houwelingen
12 februari 2013

Autoverzekering goedkoper door slipcursus

Kimberly van Houwelingen
14 maart 2013