‘Range anxiety’ groter in Zuid-Europa

De elektrische auto neemt toe in populariteit. Het nadeel van deze auto, is dat opladen al na 150 tot 200 kilometer noodzakelijk is. En het is niet altijd even gemakkelijk om een oplaadpunt te vinden. Goedkoopsteautoverzekering.net concludeert dat Zuid-Europa wat dit betreft nog steeds achterloopt.

De verkoop van elektrische auto’s is binnen de Europese Unie toegenomen met 26.8 procent, in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Acea, de koepelorganisatie van Europese autofabrikanten. Ook in Nederland is het animo groot. De teller stond in maart 2016 al op 93.000 geregistreerde elektrische auto’s, zo meldde Milieu Centraal.

Dit type auto is op kleine afstanden eenvoudig te gebruiken. Lastiger wordt het bij een langere rit, bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming. De auto dient dan meerdere keren opgeladen te worden bij een oplaadpunt. Op steeds meer plekken zijn deze oplaadpunten te vinden, maar in sommige gebieden valt het totale aantal nog tegen.

Vooral in Zuid-Europese landen is dat het geval. Spanje, Italië en Griekenland zijn volgens het CBS na Frankrijk en Duitsland de meest populaire vakantiebestemmingen. Maar voor de bezitter van een elektrische auto, zijn deze landen niet eenvoudig te bereizen.

In Italië en Spanje valt de situatie nog mee. Daar zijn respectievelijk 1063 en 733 oplaadpunten te vinden. In Portugal wordt het al lastiger, met in totaal slechts 457 oplaadpalen. Griekenland is het minst ingericht op de elektrische auto. Daar zijn slechts 24 mogelijkheden om de auto op te laden.

Ter vergelijking: Nederland telt 6237 oplaadpunten. Deze zijn essentieel, want als de stroom op is, kan de bezitter van een elektrische auto weinig doen. Een jerrycan biedt geen uitkomst, zoals bij een tekort aan benzine wel het geval is. Daarom wordt ook wel gesproken van ‘range anxiety’: de angst om de eindbestemming niet te halen.

Om te voorkomen dat de stroom opraakt, is het aan te raden om van te voren een route uit te stippelen. Via de app chargemap is het mogelijk om alle oplaadpunten in kaart te brengen. Het opladen kan vervolgens wel zeven uur duren. Snelladers bieden een uitkomst, aangezien deze de auto al binnen een half uur bijna geheel opladen. Maar volgens de ANWB zijn er hier weinig van in Europa.

Zes studenten uit Eindhoven bewezen vorig jaar dat het wel degelijk mogelijk is om met de elektrische auto door Europa te rijden. Zij deden ook landen als Spanje en Italië aan. Na hun reis concludeerden zij dat veel bedrijven het aanbieden van snelladers als service beschouwen. Daardoor waren er onderweg genoeg snelladers te vinden.

Er is dus wel een groei zichtbaar. Toch zegt dit niet alles. In de Zuid-Europese landen zijn de oplaadpunten vooral gecentreerd in grote steden en aan de kust. Daardoor is de dekkingsgraad laag en is het vinden van een oplaadpunt op het platteland nog steeds een lastige taak.