Ook de komende weken zorgt hevige sneeuwval voor een roerig wintersportseizoen

Skiliefhebbers kunnen zich opmaken voor een hoop winterpret in de krokusvakantie, het hoogseizoen van de wintersport. In de afgelopen tijd is er in een groot deel van de Alpen al meer sneeuw gevallen dan doorgaans in de gehele winter. Maar door de hevige sneeuwval moeten automobilisten wel goed oppassen als ze richting de bergen rijden.

Dat was de afgelopen dagen al te zien: dorpen waren ingesneeuwd en wegen bleken grotendeels onbegaanbaar. Volgens de ANWB is de situatie inmiddels verbeterd. De meeste plaatsen zouden weer bereikbaar zijn.

Weerman Marco Verhoef van Weerplaza spreekt van een ‘adempauze’ voor de Alpen, waar de komende dagen minder neerslag zou vallen. Met het zonnige weer dat voorspeld is, zou er volgens Weeronline zelfs sprake zijn van ‘uitstekende wintersportcondities’.

Sneeuwarm

Maar die ‘adempauze’ is van korte duur. De komende weken zal de sneeuwval weer toenemen. Goed nieuws voor skiërs die van plan zijn om rond de krokusvakantie op wintersport te gaan.

Daarentegen is het oppassen geblazen voor wie de weg op gaat. Met winterbanden zullen automobilisten al verder komen, maar als het zo hevig blijft sneeuwen als de afgelopen weken zijn de wegen gewoonweg onbegaanbaar.

Hoeveelheden zullen niet wegsmelten

Volgens een woordvoerder van Snowplaza zit de kans op veel sneeuw er wel in. ‘Deze hoeveelheden zullen niet zomaar wegsmelten, waardoor je eigenlijk nu al kan zeggen dat het met de sneeuwhoogte in de krokusvakantie wel goed zal zijn.’

Begin deze maand zaten er tientallen mensen vast in de Alpen vanwege de grote hoeveelheid sneeuw. Sommigen konden niet meer weg, anderen werden geëvacueerd uit de bergen.

Het is daarom aan te raden om rond de krokusvakantie de weerberichten en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Zowel voor de weg, als rond de piste. Bij gevaarlijke weersomstandigheden is het beter om voorzichtig te zijn, zeker offpiste. ‘99 procent van de ongelukken gebeurt omdat iemand daar niet had moeten zijn’, zo zei berggids Jelle Staleman eerder tegen ons.