Moet ik mijn auto zakelijk of privé verzekeren?

De eigenaar van een auto is bij wet verplicht zijn auto minimaal WA te verzekeren. Dat geldt voor een privépersoon maar ook voor een bedrijf. Of een auto privé wordt gebruikt of zakelijk is voor een verzekeraar erg belangrijk. Het risico dat de verzekeraar loopt bij een zakelijke auto is duidelijk anders.

Wanneer moet ik mijn auto zakelijk verzekeren?

Een auto moet zakelijk verzekerd worden als deze zakelijk gebruikt wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan een auto die door een koeriersdienst wordt gebruikt of een auto die wordt gebruikt om mensen tegen betaling in te vervoeren.

Verzekeraars letten goed op de wijze van gebruik van de auto, bij een schade kunnen ze daar makkelijk achter komen omdat vrijwel altijd een expert de schade komt bekijken en vaak al aan de inrichting van of de bestickering op de auto kan worden bepaald dat deze zakelijk wordt gebruikt. Als een auto privé is verzekerd en er wordt zakelijk gebruik van gemaakt kan dat behoorlijke problemen opleveren bij het melden van een schade.

Ook de waarde van een auto is zakelijk anders dan privé. Een bedrijf kan vrijwel altijd de BTW en soms de BPM op de auto verrekenen. Dit is van belang bij het bepalen van de verzekerde waarde van een auto.

Vrijwel alle verzekeraars bieden zowel zakelijke als privéverzekeringen voor auto`s aan.

Terug naar overzicht