Het kan echt! Goedkoop de auto verzekeren

Wie op zoek is naar een autoverzekering, doet er goed aan om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. De verzekerde die kijkt naar de prijs van de duurste en de goedkoopste autoverzekering, komt erachter dat de duurste autoverzekering wel drie keer zoveel kost als de allergoedkoopste. Overstappen naar een andere autoverzekering kan een besparing tot wel 200 euro per jaar opleveren.

Goede of betere voorwaarden
Verzekerden die overstappen naar een andere autoverzekeraar, gaan er lang niet altijd op achteruit. Sommige verzekeraars bieden goede of zelfs betere voorwaarden. En niet alleen voor verzekerden die al tien jaar bij dezelfde verzekeraar zitten. Waar u vorig jaar nog voordelig verzekerd was, krijg u dit jaar misschien minder waar voor u geld. Dat kan komen door premieverhogingen. Of omdat andere autoverzekeraars meer korting geven. Het is zeker geen verloren tijd om af en toe even te kijken of de autoverzekering nog wel voldoet. Dan weet u precies bij welke autoverzekeraar u zich het voordeligst kan verzekeren. Want een verzekering draait niet alleen om de prijs, maar ook zeker om de dekking.

Wat kiest u? Een hoog of een laag risico?
Logisch dat autoverzekeraars hun verzekerden proberen te verleiden tot het nemen van een hoger eigen risico. Daardoor wordt de kans op kosten bij schade, voor de verzekeraar, kleiner. Wie zich afvraagt of in de praktijk veel verzekerden een hoog eigen risico nemen: het antwoord is nee. Verzekerden zijn in de meeste gevallen bang om veel zelf te moeten betalen bij schade. Angst is natuurlijk geen goede reden om een fikse korting op de premie mis te lopen. Meten is weten.

Daarom is het raadzaam een rekensommetje te maken. Stel dat u forse schade heeft: u moet 500 euro zelf betalen. Kunt u dat bedrag missen? En welke korting staat daar tegenover? Als de korting opweegt tegen het eigen risico, is het verstandig om een hoog eigen risico te nemen. Maar dat geldt niet voor bestuurders die regelmatig schade hebben. Iedere verzekerde wordt geacht zijn of haar eigen rijstijl te kennen. Bent u een brokkenpiloot of rijdt u netjes binnen de lijntjes? Vraag uzelf af: “Is deze verzekering eigenlijk wel nodig?” Dan kunt u een goede afweging maken.

Tips
Betaalt u de autoverzekering maandelijks, of één keer per jaar? Uit berekeningen van verschillende vergelijkingssites blijkt dat verzekerden die de premie in één keer voldoen veel goedkoper uit zijn. Sommigen krijgen wel zes procent korting. Spaar daarom liever het geld op en betaal in één keer. Daarmee kunt u flink besparen.

Rechtsbijstandsdekking? Niet als u al een gewone rechtsbijstandverzekering met verkeersmodule heeft. Anders zou u zich dubbelop verzekeren. Dat is echt verspilde moeite. Kijk goed naar de verzekeringen die u al heeft. Daar zijn de echte besparingen te halen. Veel verzekeren zijn namelijk dubbel verzekerd. Ze betalen voor een risico dat ze al eens eerder verzekerd hebben. Wie bewaart, die heeft wat. Daarom is het goed om voor het afsluiten van een autoverzekering nog eens goed de papieren door te lopen.

Kleine schade
Wie een kleine schade rijdt, kan maar beter nog eens nadenken of hij of zij deze schade wel bij de autoverzekering moet melden. U zou namelijk maar zo eens in moeten leveren op uw no-claimkorting. Want wie schade meldt, valt terug op de bonus/malus-ladder. Dat merkt de verzekerde niet meteen, maar wel op de langere termijn. Na afloop van een verzekeringsjaar moet u inleveren op bijvoorbeeld de korting die u op de premie krijgt.
Dan kan het jaren duren tot u weer op het oude niveau zit.

Het overstappen naar een andere verzekeraar is dan zinloos. Het heft het nadeel niet op. Schadevrije jaren staan namelijk geregistreerd in het Roydata systeem. Dus kan de nieuwe verzekeraar gewoon uw schadevrije jaren inzien. En die hanteert de nieuwe verzekeraar dan ook. Daarom is het goed om eerst wat rekenwerk te doen, alvorens de schade op te geven bij de verzekeraar. Geen idee hoe de autoverzekering in elkaar zit? Dan is het raadzaam om de verzekeraar of tussenpersoon in te schakelen. Sommige verzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om achteraf als nog de schade zelf te betalen.

Kiezen voor de juiste dekking
Welke dekking past bij u? Voor een auto tot vier jaar oud is een allrisk-dekking een verstandige keuze. Maar zodra de auto ouder is, of vier wordt, is het meestal voordeliger te kiezen voor een verzekering die alleen WA en beperkt casco dekt. Is het voertuig nog ouder, dan volstaat vaak een WA-verzekering al. Onder de WA-dekking vlt ook schade van inzittenden. Stel dat u een ongeluk veroorzaakt, waarbij de inzittenden ook schade ondervinden. In dit geval wordt de schade door uw autoverzekeraar vergoed. Als iemand anders het ongeluk veroorzaakt, moet diegene zijn of haar WA-verzekering aanspreken.

Natuurlijk is het verleidelijk om een inzittendenverzekering af te sluiten, het geeft een veilig gevoel. Maar in principe is het niet nodig. Het grote voordeel is wel dat slachtoffers sneller geld krijgen. Maar heel eerlijk: wat is de kans dat u schade aan een inzittende berokkent? Wie toch en inzittendenverzekering afsluit: de verzekeraar keert uit aan de passagier. Daarna verhaalt de verzekeraar de schade op de WA-verzekering van de schuldige. Is er niemand schuldig? Of is de schuldige partij niet verzekerd? Ook dan keert de verzekeraar gewoon een schadebedrag uit.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.