Ik ga op wintersport in Oostenrijk, maar waar moet ik aan denken?!

Net als veel andere Nederlanders ben je misschien van plan om op wintersport te gaan in Oostenrijk. Maar voordat je daar bent moet je er eerst nog heen rijden. Het is een flinke reis en vaak onder barre omstandigheden, waar kun je rekening mee houden om deze reis zo spoedig mogelijk te laten verlopen?

 

Benodigdheden

Europa begint op veel gebieden de zelfde wetgeving te hanteren, maar de dingen die verplicht zijn om in je auto te hebben verschillen per lidstaat. In Oostenrijk is het verplicht om: een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidshesje, een verbanddoos en een reservebril, in het geval dat je een bril of lenzen nodig hebt, in je auto te hebben.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Voordat je thuis vertrekt moet je ervoor zorgen dat je geschikte banden hebt en dat deze goed opgepompt zijn. In Oostenrijk is het namelijk verplicht om van 1 november tot 15 april te beschikken over winterbanden met minimaal 4mm profieldiepte, als er sneeuw ligt. Heb je dit niet, dan riskeer je een boete die kan variëren van 35 euro tot 5.000 euro. Veroorzaak je een ongeluk terwijl je geen winterbanden hebt, dan heb je een grote kans om aansprakelijk gesteld te worden voor de schade. Neem ook een zet sneeuwkettingen mee voor goede grip, deze mag je wel alleen gebruiken als de weg volledig bedekt is met sneeuw of ijs en met een maximum snelheid van 50 km/h.

Tolvignet

Verder is het in Oostenrijk verplicht om een geldig vignet, op een goed zichtbare plek achter de vooruit te plakken. De vignet kun je bij de ANWB aanschaffen of in Oostenrijk aan de grens. Het kan ook gekocht worden bij sigarenwinkels, tankstations en de automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ– in Oostenrijk. Bij een aantal benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk zijn ook vignetten te koop.

Voor extra reisgemak

Naast de vereiste spullen zijn er ook nog een aantal dingen die de reis kunnen verbeteren of je kunnen helpen als er een probleem ontstaat. Bijvoorbeeld een brandblusser, milieustickers, reisverzekeringen, navigatieapparatuur of een kaart. Het is verstandig om een autoverzekering af te sluiten die ook dekking geeft voor ongevallen in het buitenland. In het geval dat je met kinderen reist, bedenk dan dat zij, nog sneller dan volwassenen, verveeld raken tijdens de rit. Neem voor hun een tablet of draagbare spelcomputer mee. Stop ook regelmatig om de benen te strekken, en laat de kinderen dan even voetballen of in een speeltuin spelen.

Files

Omdat er niet veel opties zijn om richting Oostenrijk te rijden en omdat er erg veel mensen tegelijk op wintersport gaan en terugkomen, is de kans groot dat je in een file komt te staan. De drukste dagen richting en terug vanuit Oostenrijk zijn volgens de ANWB, zaterdag 14 en zaterdag 21 februari. Andere drukke dagen zijn de zaterdag 27 december, de zaterdag 3 januari, de zaterdagen 7 en 28 februari en de zaterdag 7 maart. Als je liever niet in de file wil komen te staan kun je deze dagen beter vermijden, vertrek bijvoorbeeld een dag eerder of later.

Route-informatie

De beste route naar Oostenrijk vanuit Nederland loopt altijd door Duitsland, de beste route voor het Westen van Oostenrijk loopt via Ulm – Bregenz. De beste route naar het midden van Oostenrijk is via München – Kufstein of Salzburg. De beste route naar het Oosten loopt via Passau – Linz. Maak gebruik van een navigatie systeem of kaarten om voor jou de beste route uit te zoeken.