Hoe kan ik een oudere of bijzondere auto verzekeren?

Wat is een bijzondere auto?

Oudere en bijzondere auto`s zijn bijvoorbeeld oldtimers, youngtimers en hele dure exclusieve auto`s.

Waarom een aparte verzekering voor mijn bijzondere auto?

Zoals al uit de omschrijving van de bijzondere auto blijkt zijn bijzondere auto`s geen standaard auto`s. Dat betekent dat een standaardverzekering vrijwel nooit de juiste dekking biedt. Een speciale verzekering biedt die dekking wel.

Wat is het verschil tussen een Old- en een Youngtimer?

Hoewel verzekeraars niet allemaal dezelfde definitie gebruiken is een Oldtimer meestal ouder dan 25 jaar en een Youngtimer tussen de 15 en 25 jaar oud. Met deze auto wordt gewoonlijk veel minder gereden dan een normale auto.

Welke dekkingen bieden de bijzondere autoverzekeringen voor Old- en Youngtimers?

De aangeboden dekkingen zijn meestal gelijk aan die voor normale auto`s maar gezien de waarde of de zeldzaamheid van deze auto`s is het ondanks de leeftijd en/of waarde van de auto toch mogelijk de auto uitgebreid te verzekeren op basis van een taxatie die door een expert moet zijn gemaakt.

Wat is het verschil tussen een jaarverzekering en een zomerverzekering?

De meeste mensen gebruiken hun bijzondere auto alleen maar in de zomer. De mogelijkheid bestaat om de auto alleen in deze periode te verzekeren. Dat heeft natuurlijk een leuke consequentie voor de premie. Mensen die wel hun bijzondere auto het hele jaar willen verzekeren kunnen dat natuurlijk gewoon doen. Vaak wordt dan door de verzekeraar wel bepaald dat er een maximum aantal kilometers per jaar met de auto mag worden gereden om te voorkomen dat mensen het gunstige tarief misbruiken.

Ik heb een heel dure bijzondere auto maar geen old- of youngtimer, hoe kan ik deze verzekeren?

Door de hoge waarde zijn veel verzekeraars niet bereid dit soort auto`s te verzekeren of alleen tegen een heel hoge premie. Om dit probleem op te lossen hebben autofabrikanten vaak speciale arrangementen met verzekeraars afgesloten om deze auto`s toch te verzekeren. Vaak gaat dat tegen opvallende “lage” premies en goede voorwaarden. Ook sommige verzekeraars (bijv. Turien & Co) bieden dit soort verzekeringen aan. Let er wel op dat voor dit soort auto`s eigenlijk altijd behoorlijke alarmeisen worden gesteld. Denk hierbij aan een uitgebreid alarm inclusief een GPS-tracker Achteraf inbouwen van dit type alarm kan hoge kosten met zich meebrengen dus denk hieraan als je de auto gaat kopen.

 

 

Terug naar overzicht