Goed parkeren is te leren

Parkeren kan stressvol zijn. Het spotten van een goed plekje vergt geduld, maar veel mensen zijn te haastig. Dat blijkt uit recent onderzoek van professor Andrew Velkey. Hij is werkzaam bij de psychologiefaculteit van Christopher Newport University en deed onderzoek naar het parkeergedrag van Amerikanen. Maar hoe verantwoord parkeren we in Nederland? Goedkoopsteautoverzekering.net zocht het uit.

Inparkeren is misschien wel het lastigste onderdeel van een rijexamen. De bestuurder moet de juiste handelingen verrichten, maar eerst ook een geschikt plekje spotten. Dat laatste vergt geduld. Iets wat ook gevorderde automobilisten vaak nog te weinig opbrengen.

Velkey kwam tot de conclusie dat veel bestuurders opgefokt raken in een volle parkeergarage. Ze blijven daarom actief zoeken naar een parkeerplaats. Terwijl geduldig wachten op één plek uiteindelijk meer resultaat oplevert en voor minder frustratie zorgt. Veel Amerikaanse bestuurders blijken dit daarentegen niet te beseffen.

In Nederland is de situatie niet veel beter. 64 procent van de Nederlanders heeft wel eens autoschade gehad. En een groot deel hiervan werd veroorzaakt door inparkeren. 25 procent van de Nederlanders heeft tijdens het parkeren wel eens een andere auto geraakt. Alleen Italië scoort slechter. Zo blijkt uit de International Cars Survey uit 2013.

In 2015 deed Allianz een onderzoek naar schade aan auto’s. Daarin wordt dit beeld bevestigd. Maar liefst 40 procent van de schadeclaims die de verzekeraar in dat jaar ontving, kwam voort uit onvoorzichtig achteruit parkeren.

Verwacht werd dat parkeerhulpsystemen een uitkomst zouden bieden. Maar deze bleken nog ontoereikend te zijn. De systemen houden nog te weinig rekening met de zijkant van auto’s. Misschien dat dit in de toekomst verbetert met de innovatie op het gebied van zelfrijdende auto’s. In de tussentijd is het aan te raden om de tips van Velkey op te volgen.