Gestolen auto’s teruggevonden dankzij kentekenherkenning

Vorige week zijn er in Groningen dankzij Automatic Number Plate Recognition (ANPR) twee gestolen auto’s teruggevonden. Dit is een techniek waarbij kentekens worden gescand en worden vergeleken met kentekens van personen of voertuigen die gezocht worden door de politie.

Automatic Number Plate Recognition

ANPR is een techniek waarbij een camera de kentekens van voorbijrijdende voertuigen scant, deze worden vervolgens vergeleken met een referentiebestand waarin alle kentekens staan van personen die worden gezocht door de politie. Deze techniek wordt vooral op snelwegen gebruikt. De camera’s worden dan langs of boven de weg geplaatst of in een politieauto die rondrijdt of verborgen langs de weg staat. Alleen op het moment dat een kenteken voorkomt in het referentiebestand, worden de gegevens opgeslagen. Kentekens die niet in het bestand staan worden direct verwijderd. Dit moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens, hierin staat dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij verzameld worden. Met ANPR kan gemiddeld een kenteken per seconde worden gescand, wanneer de auto’s maximaal 160 kilometer per uur rijden.

Twee gestolen auto’s teruggevonden in Groningen

Dankzij Automatic Number Plate Recognition zijn er vorige week in Groningen twee gestolen auto’s teruggevonden. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn rond half twee ’s nachts twee mannen uit Groningen aangehouden. Zij bleken in een auto te rijden die op 5 januari in Groningen gestolen was. Een van de verdachten bleek al diverse verkeersovertredingen begaan te hebben en verdacht te zijn van een inbraak. Ook in de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie dankzij ANPR een gestolen auto teruggevonden. De verdachte, een 20-jarige man uit Leeuwarden, had een auto in zijn bezit die een dag eerder was gestolen en wordt nu verdacht van diefstal en/of heling. De gestolen auto’s zijn ingenomen door de politie en de politie is bezig met verder onderzoek.

Dit is niet de eerste keer dat gestolen auto s worden teruggevonden door middel van ANPR. Afgelopen jaar zijn er dankzij deze kentekenherkenning in totaal in Nederland al 197 gestolen auto’s teruggevonden.