Elektrische auto wordt een auto voor iedereen

Uit een rondvraag van Goedkoopsteautoverzekering.net onder automobilisten geeft 10 procent aan te verwachten dat zij zelf over 5 jaar een volledig elektrische auto bezitten. Op de Noord-Amerikaanse Auto Show in Detroit, die jaarlijks plaats vindt in januari, waren veel ogen gericht op Chevrolet en zijn nieuwe volledig elektrische auto genaamd de Bolt. Deze nieuwe wagen gaat de strijd aan met andere volledig elektrische auto’s en lijkt een streepje voor te hebben.

Populariteit

Dat de populariteit van elektrische auto’s langzaam maar zeker steeds groter wordt is al langer bekend. Goedkoopsteautoverzekering.net deed een rondvraag onder automobilisten, momenteel verwacht één op de tien van de ondervraagden over 5 jaar zelf een elektrische auto te bezitten. Zolang de prijs voor zo een auto blijft dalen, de technologie blijft verbeteren en er steeds meer en betere oplaadpunten bij komen, zal de populariteit ook alleen maar blijven stijgen.

Betaalbaar

Momenteel wordt de Tesla, die pionier en marktleider is op het gebied van volledig elektrische auto’s, nog altijd goed verkocht. Alleen met een prijs van 70.000 euro is deze auto toch een beetje weggelegd voor de rijkere burgers. Chevrolet biedt binnenkort een volledig elektrische auto, de Bolt, die betaalbaar moeten worden voor iedereen. Tijdens de onthulling op 12 januari 2015 werd de prijs van 30.000 dollar getoond. Voor dat geld kun je al wel verschillende volledige elektrische auto’s aanschaffen, zoals de Nissan Leaf, maar de Bolt kan 360 kilometer rijden op zijn accu. Momenteel komen elektrische auto’s maar tot een bereik van 200 kilometer of minder.

Goede accu

Naast een goede accu beschikt de Bolt over een snellaad functie, terwijl sommige concurrenten zoals de Ford Focus Electric dat niet hebben. Ook kan de Bolt uit zichzelf inparkeren en kun je jouw smartphone als sleutel gebruiken. Chevrolet valt onder het bedrijf General Motors Noord-Amerika. De directeur is in ieder geval zelfverzekerd en verklaart tegen het Detroit News: “We zijn vrij zeker dat dit de juiste auto op het juiste moment is, we hebben de techniek onder de knie en we weten wat we doen. We zouden hier niet naartoe komen en praten over 360 kilometer bereik en 30.000 dollar, als we niet zouden weten hoe dit te verwezenlijken is.”

Concurrentie

De auto wordt eind 2016 of begin 2017 verwacht om zijn intreden te gaan maken in de commerciële markt. Tesla, die een nieuw type hybride auto wil gaan uitbrengen voor 35.000 dollar, lijkt niet erg onder de indruk en toont zich sportief: “Wij verwelkomen Chevrolet en hun nieuwe type Bolt, we kunnen niet wachten om meer te leren over het nieuwe product.” Ook Nissan directeur Carlos Ghosn, doet een duit in het zakje en zegt met een verbeterd Type Leaf te komen die de concurrentie aan moet kunnen gaan. “We willen competitief zijn, met mogelijk zelfs nog meer bereik op een opgeladen accu.”

Verzekeringen

Het rijden van een elektrische auto levert naast geen grammetje CO2 uitstoot, ook een financieel voordeel op. Zo heb je momenteel maar erg weinig bijtelling op elektrische auto’s, hoef je vanzelf sprekend geen benzine of diesel meer te tanken en geven sommige verzekeraars korting op de verzekering.

Al met al lijkt het erop dat de ontwikkeling van de elektrische auto een versnelling hoger is gezet. “Steeds meer automerken laten zien dat ook zij een degelijke elektrische auto kunnen bouwen, waardoor de elektrische auto steeds meer een ‘normale’ auto lijkt te gaan worden die gewoon betaalbaar is en gemakkelijk is in gebruik.” Aldus Victor Duysens van Goedkoopsteautoverzekering.net. Of Tesla zijn positie als marktleider nog lang zal kunnen vasthouden valt dus te betwijfelen.