Driekwart van de verkeersdoden is man

Uit cijfers van overheidsinstanties en verzekeraars blijkt telkens weer dat mannen vaker ongelukken veroorzaken dan vrouwen. Goedkoopsteautoverzekering.net ging op onderzoek uit en vergeleek gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Europese Commissie.

In 2017 verongelukten er 613 mensen in Nederland. Driekwart hiervan was man. De meeste slachtoffers vallen onder de leeftijd 75 tot 84 jaar (71 verkeersslachtoffers), maar ook verongelukten er veel mannen in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar (60 verkeersslachtoffers). Bij vrouwen vielen er 15 verkeersslachtoffers in deze leeftijdscategorie. Ook in voorgaande jaren was ongeveer driekwart van de dodelijke slachtoffers man.

Uit gegevens van de Europese Commissie  blijkt dat in 2016 bijna de helft van de ongelukken gebeurden op landwegen.  Vrouwen verongelukten relatief gezien het vaakst in de stad, mannen op landwegen en snelwegen. De oorzaak van het ongeluk was bij zowel mannen als vrouwen een meestal een informatiefout (tussen bestuurder en omgeving of bestuurder en voertuig). Op de tweede plek staat bij mannen belemmering van het zicht en bij vrouwen afleiding.

Mannen zitten ook vaker achter het stuur dan vrouwen. Zij rijden dagelijks gemiddeld 19 kilometer en gingen gemiddeld 318 keer op pad, terwijl vrouwen 10,6 kilometer rijden. Zij gingen gemiddeld 259 keer de weg op.