Besparen op leaseauto’s vrouwen

Bedrijven bieden hun werknemers soms een leaseauto aan. De werkgever betaald dan voor de maandelijkse kosten die met de leasemaatschappij afgesproken zijn over financieringskosten, verzekering, brandstofkosten, kosten bij schade, etc. Het onderhoud van de auto wordt door de leasemaatschappij gedaan. Werknemers kunnen het voor een werkgever aangenamer maken door op de mobiliteitskosten te letten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder inzicht hebben in deze kosten.

Ander vervoersmiddel
Er is een onderzoek gedaan onder leaserijders door Alphabet. Hieruit komt naar voren dat vrouwen zich niet altijd even goed bewust zijn van de kosten van de leaseauto dan mannen. En dat mannen een ander type vervoersmiddel zal willen kiezen om kosten te besparen voor de werkgever. Maar liefst een kwart meer mannen overweegt deze keuze.

Minder vrouwen
Vrouwen rijden relatief gezien minder in een auto van de zaak. Dit is zelfs te zien in de branches waar meer dan 60 procent vrouwen in actief zijn, laat het CBS weten. Er is bekend dat vrouwen niet over een leaseauto onderhandelen, omdat ze dan meer kritiek ontvangen van hun gesprekspartner dan mannen. Dit komt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. In de branches waar evenveel vrouwen en mannen werken, is het verschil bij de branches ‘verhuur en handel onroerend goed’ en ‘handel’ vrij opmerkelijk.

Informatie en communicatie
De banen waar er het meest met leaseauto’s wordt gereden, is in de branche ‘informatie en communicatie’. Meer dan 60 procent van de werknemers in deze branche is man. Bij het totaal van Nederland is het verschil 2,6 procent van de vrouwen dat in een leaseauto rijdt en 11,2 procent van de mannen.