Autoverzekeringen maken het lastig voor ouderen en jongeren

Bij veel autoverzekeringen moeten ouderen en jongeren fiks meer betalen. Enkele verzekeringsmaatschappijen sluiten deze groepen zelfs volledig uit, zo concludeert Goedkoopsteautoverzekering.net.

Het zijn risicogroepen: ouderen en jongeren. Bestuurders op leeftijd hebben meer kans op een ongeluk door hun fysieke kwetsbaarheid en jongeren rijden soms roekeloos omdat ze weinig ervaring hebben in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Daarom weigeren sommige verzekeringsmaatschappijen ouderen vanaf een bepaalde leeftijd als klant. Bekend is dat onder meer de verzekeraars Route Mobiel en Klaverblad een maximale leeftijd hanteren.

Dit is niet alleen het geval in Nederland: dezelfde tendens is bijvoorbeeld zichtbaar in Groot-Brittannië. Daar begint de premie vaak al op te lopen vanaf de zestigste verjaardag. Klanten vanaf 70 jaar worden veelal geweigerd.

Risicogroep

Ook jongeren worden in verschillende landen gezien als risicogroep.  Zo werken in Nederland verschillende verzekeringsmaatschappijen met een minimale leeftijd. Onder meer Aegon heeft onlangs de minimale leeftijd verhoogd naar maar liefst 31 jaar.

Verzekeraars die jongeren wel accepteren als klant, hanteren voor deze groep vaak hogere prijzen. Zo betalen jongeren onder de 25 jaar in Groot-Brittannië zelfs vaak tweeëneenhalf keer zoveel premie, dat meldt The Guardian.

Ook in Amerika is deze groep de dupe van een hoge rekening. Het bedrag dat jongeren betalen verschilt per staat, maar vaak gaat het om meer geld dan bijvoorbeeld hun ouders moeten afstaan. In Arkansas betalen jongeren gemiddeld maar liefst 116 procent meer, waar dit in Hawaï om 18 procent gaat, zo meldt nieuwswebsite CNBC.

Slipcursus

In Amerika lossen jonge autobezitters dit vaak op door een slipcursus te volgen, waarmee de premie aanzienlijk omlaag gaat. Ook in Nederland is dat een truc, zo meldde Goedkoopsteautoverzekering.net al in een eerder artikel.

Een andere manier om de hoge premie aan te pakken is onder meer het aanschaffen van een pakket. Als meerdere familieleden een auto bezitten en daarvoor verzekeringen afsluiten bij dezelfde verzekeraar, dan geeft deze vaak korting.

Ook het vrijwillig verhogen van het eigen risico is een optie. Nadeel is wel dat de bestuurder bij een ongeluk dan voor hoge kosten kan komen te staan, aangezien de verzekeraar weinig schadevergoeding biedt.

Dat terwijl uit onderzoek van onder meer Association of British Insurers en het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety blijkt dat jonge en oude bestuurders meer kans hebben op een ongeluk en daarbij vaak meer schade hebben. De rekening kan dan al snel oplopen.

Meest gelezen

Goedkoopste autoverzekering jongeren

Kimberly van Houwelingen
31 januari 2013

Jonge auto’s vaker gestolen in 2012

Kimberly van Houwelingen
12 februari 2013

Autoverzekering goedkoper door slipcursus

Kimberly van Houwelingen
14 maart 2013