Autoverzekering voor jongeren straks onbetaalbaar

Britse tiener krijgt autoverzekeringspremie van 13.700 euro

Goedkoopsteautoverzekering.net liet weten dat de afgelopen tijd de autoverzekeringpremies fiks gestegen zijn en vooral jongeren blijken daarvan de dupe te zijn. In Groot-Brittannië betaalde een jonge vrouw voor haar premie zelfs een bedrag dat zes keer hoger lag dan de waarde van haar auto.

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar ondervinden momenteel de grootste stijging in hun premies. Zo betaalden zij in 2015 nog gemiddeld 844 euro voor hun verzekering, inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 1012 euro; aldus verzekeraar Independer. Zelfs wanneer een jongere al schadevrije jaren heeft opgebouwd, krijgen ze vanwege hun leeftijd alsnog te maken met een hoge premie.

Steeds meer verzekeraars bieden `Pay As You Drive (PAYD)-premies aan, waarbij de focus ligt op het werkelijk gereden kilometers. Een methode die zijn oorsprong vindt in Engeland, maar die alsnog niet altijd gunstig blijkt voor jongeren. Enkel omdat verzekeringen jongeren nog steeds als de grootste risicodoelgroep zien.

Zo kreeg de 19-jarige Naomi Bowler een premie van vijf cijfers voor haar kiezen: ze moest omgerekend 13.700 euro betalen aan haar verzekeraar. Volgens haar hebben verzekeringen geen behoefte aan zulke jonge bestuurders en is dat de reden dat de premies onbetaalbaar hoog worden. Een onervaren of nieuwe rijder moet standaard meer betalen dan een ervaren rijder, aldus verzekeraar Aviva.

Als verzekeraars er meer voor blijven kiezen om autoverzekeringen te duur te maken voor jongeren en ze op die manier uit te sluiten, is de kans groot dat het voor jongeren steeds lastiger wordt om een geschikte autoverzekering te vinden. Daardoor zullen ze ook minder snel de rij-ervaring krijgen die bij verzekeraars van ze verwacht wordt.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013