Premies autoverzekeringen stijgen, overstappen is gunstig

Vergelijkingssites moeten het makkelijker maken om een geschikte autoverzekering te vinden. Maar de sites tonen veel verschillende uitkomsten. In 2015 onderzocht Goedkoopsteautoverzekering.net de prijsverschillen tussen de verschillende typen websites. Deze bleken opvallend groot. Nu de premies voor autoverzekeringen stijgen, is het aanbod mogelijk nog minder eenduidig.

Uit een premieanalyses blijkt dat autoverzekeringen snel duurder worden. Dit komt onder meer doordat De Nederlandse Bank autoverzekeraars heeft opgeroepen om de premies te verhogen, zodat het verlies van de opgevangen jaren kan worden opgevangen. Gemiddeld stegen autoverzekeringen zo’n 13 procent in prijs.

Toch kan er door een goede vergelijking te maken tussen autoverzekeraars, bespaard worden op de premie die betaald dient te worden voor een autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt. De prijsverschillen tussen de autoverzekeraars zijn groot en overstappen naar een goedkopere verzekering kan daarbij gunstig uitpakken. In 2012 was gemiddeld slechts 121 euro te besparen op jaarbasis, in 2016 gaat dat al om 185 euro per jaar.

Ook Goedkoopsteautoverzekering.net concludeerde, met het onderzoek in 2015, dat de prijsverschillen tussen autoverzekeraars aanzienlijk waren. In dit onderzoek werden verschillende typen vergelijkingssites opgenomen. Namelijk het online afsluiten van een verzekering via traditionele tussenpersonen, vergelijkingssites die doorlinken naar een verzekeraar en vergelijkingssites met een eigen afsluitmogelijkheid.

De verschillende typen websites toonden grote prijsverschillen. Over het algemeen boden de traditionele partijen de duurste varianten aan. Niet alleen was de prijs bij bijna alle traditionele partijen hoger dan op andere vergelijkingssites, ook was het eigen risico vaak hoog. Er was zelfs één traditionele tussenpersoon, die gemiddeld genomen zowel de hoogste maandelijkse premie had als het hoogste eigen risico.

De verschillen tussen de overige vergelijkingssites waren een stuk kleiner. Toch bleken de vergelijkingssites die doorlinken naar een verzekeraar, over het algemeen iets duurder dan de vergelijkingssites waarop direct verzekeringen afgesloten konden worden. Dit kwam doordat deze vergelijkingssites premies van verzekeraars aanboden, waarbij het niet mogelijk is om deze op de website van de verzekeraar af te sluiten.

Het aanbod is inmiddels veranderd ten opzichte van 2015, aangezien de premies nog steeds stijgen. De verschillen tussen de diverse aanbieders blijven daarbij aanzienlijk. Als een persoon van 30 met 5 schadevrije jaren als voorbeeld wordt genomen, die een Volvo S40 bezit en afkomstig is uit Utrecht; worden hiervoor zeer verschillende verzekeringen geboden.

Goedekoopsteautoverzekering.net toont de verzekering Inshared als goedkoopste variant, met een premie van 47.94 euro per maand en een eigen risico van 135 euro. Bij Independer is de goedkoopste variant 65.56 van Allsecur, met een eigen risico van nul euro. Hierbij werden de leeftijd en schadevrije jaren niet meegerekend.

De duurste variant die wordt vermeld bij Goedkoopsteautoverzekering.net is de ANWB met een premie van 75.03 euro per maand, waarvoor geen eigen risico geldt. Op Independer ging het om de Van Kampen Groep 151,64 euro, met een eigen risico van 150 euro.

Zowel qua prijs als qua eigen risico zijn de verschillen dus groot. Het kan gunstig zijn om van deze verschillen gebruik te maken, door over te stappen naar een goedkopere aanbieder. Een verzekering kan misschien niet zomaar worden stopgezet. Maar als de verzekeraar zelf een premieverhoging

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013