Autoverzekering duurder door slecht weer

Afgelopen juni werd ons land geteisterd door noodweer en dat heeft ervoor gezorgd dat verzekeraar Achmea de premie voor onder andere autoverzekeringen gaat ophogen.

Veel auto’s in Noord-Brabant en Limburg werden aan het begin van deze zomer beschadigd door hagelstenen zo groot als tennisballen. Achmea heeft veel verlies geleden door de stormschade en daarom moeten ze maatregelen treffen. De klimaatontwikkelingen raken het schadeverzekeringsbedrijf, aldus Achmea’s Willem van Duin aan BNR.

Omdat de grote hagelstenen veel ravage aanrichtten, deden 30.000 klanten een beroep op de verzekeraar. Dit zorgde ervoor dat de schadelast een stuk verder werd opgevoerd dan normaal. Op haar website laat Achmea weten dat de schade opliep tot 267 miljoen euro voor Achmea. Ongeveer de helft daarvan is afgedekt via herverzekering.

Door de klimaatverandering is de kans groot dat dit soort situaties steeds vaker voor gaan komen. En dat betekent ook dat de premies van bijvoorbeeld uw autoverzekering omhoog zullen gaan. Premieverhogingen zijn onvermijdelijk, licht Van Duin toe. Wel geeft hij aan dat preventie kan zorgen voor een langzamer toenemende schadelast. Het is reëel om te beseffen dat ook andere schadeverzekeraars hun premies moeten verhogen door het toenemende slechte weer.

Ook is het verstandig om goed naar uw autoverzekering te kijken, want als u alleen een WA-verzekering hebt, kan de verzekeraar helaas niets doen bij stormschade. Een WA + Beperkt Casco biedt in deze situatie meer zekerheid: hierbij wordt in veel gevallen ook schade aan eigen auto gedekt, door bijvoorbeeld storm- (vanaf windkracht 7) of hagelschade. Deze schade brengt uw schadevrije jaren niet in gevaar, maar wordt over het algemeen wel pas gedekt als de oorzaak aangetoond kan worden. Het is daarom belangrijk om na schade van storm een foto te maken.