Auto waarschuwt vanaf 2015 automatisch 112 bij ongeval

Vanaf maart 2018 moeten alle nieuwe auto’s zijn voorzien van eCall, een apparaatje dat bij ongevallen automatisch 112 inlicht Dit heeft de Europese Unie afgelopen maandag besloten. Het eCall-systeem moet ervoor zorgen dat hulpverleners in geval van een ongeval snel ter plekke kunnen zijn.

Jaarlijks 2500 minder doden

Het eCall systeem alarmeert automatisch 112 wanneer de sensoren een botsing signaleren of de airbags geactiveerd worden. Het systeem verzendt dan een sms met onder andere de gps-coördinaten. Ook wordt er een spraakverbinding gemaakt, waardoor de hulpverlener na kan gaan of de inzittenden nog aanspreekbaar zijn.Volgens de Europese Unie kunnen hiermee per jaar ongeveer 2500 levens gered worden. Wanneer er een ongeval gebeurt in een gebied waar geen omstanders zijn en de inzittenden niet meer in staat zijn om zelf 112 te bellen, is eCall zeker een uitkomst.

Naast het verminderen van het aantal verkeersdoden, zal eCall volgens de Europese Unie ook het aantal files terugdringen. Wanneer hulpverleners sneller ter plaatse kunnen zijn, zullen verongelukte voertuigen namelijk minder lang het verkeer ophouden.

Spionnenkastje

Er zijn ook tegenstanders van het eCall systeem. Zo zou eCall de privacy bedreigen omdat het systeem niet uitgeschakeld kan worden. De SP noemde het systeem zelfs een spionnenkastje. De EU-lidstaten verklaren dat de privacy wordt gewaarborgd doordat de gegevens voortdurend worden gewist en het eCall-systeem geen data deelt met andere partijen.

Het Europees Parlement moet nog instemmen met het voorstel om eCall vanaf maart 2018 te verplichten. De EU-lidstaten verwachten dat dit voorstel nog voor de zomer wordt goedgekeurd.