Auto besturen met smartwatch

Deze week presenteert autofabrikant Hyundai een nieuwe technologie op de techbeurs CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. Het zal mogelijk worden om via je smartwatch je auto aan en uit te zetten, de deuren te openen en te sluiten, je auto terug te vinden, te claxonneren en de lichten te laten knipperen.

Hyundai Blue Link

Het werkt via een app genaamd Blue Link. De app die al voor sommige auto’s in de VS al sinds 2012 op een smartphone te gebruiken was, zal dus binnenkort ook vanaf een smartwatch te gebruiken zijn. De app maakt verbinding met het geïntegreerde computersysteem van de auto en zal werken bij de nieuwere Hyundai modellen als de Sonata, Genesis en Azera. Via klikken op het scherm van je smartwatch kan je verschillende acties uitvoeren. Interessanter is nog dat Blue Link ook spraakcommando’s zal begrijpen en uitvoeren. Volgens Hyundai zullen commando’s als: ‘start my car’, ‘lock my car’ en ‘find my car’ behoren tot de mogelijkheden.

Android

Vooralsnog moet een Hyundai-eigenaar die gebruik wil maken van deze innovatie wel eerst zijn smartwatch met bluetooth koppelen aan zijn smartphone en deze gadgets moeten beschikken over een Android besturingssysteem. Met een iPhone je Hyundai starten lijkt dus (nog) niet tot de mogelijkheden te behoren. Wel is er Apple Car Play, daarmee kun je in alle soort auto’s je iPhone verbinden met het display en computersysteem van je auto. Hierdoor kun je gemakkelijker en veiliger, bijvoorbeeld via de spraakbesturing van Siri, in de auto je smartphone gebruiken. De Android variant van Apple Car Play heet toepasselijk: Android Auto.

Helaas lijkt het erop dat deze aankondiging van Hyundai vooral gericht is op de Verenigde Staten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de Android-Wear App binnenkort naar de Benelux zal komen. Gelukkig is de app dan ook niet noodzakelijk, maar voor te stellen is wel dat in de toekomst apps zoals Blue Link het gebruiksgemak van auto’s aanzienlijk zullen verbeteren.