Aantal verkochte nieuwe auto’s stijgt in Europa

Uit cijfers van de Europese brancheorganisatie, de European Automobile Manufacturer’s Association (ACEA), blijkt dat in de Europa de verkoop van nieuwe auto’s nu al voor 16 maanden op rij blijft stijgen. De cijfers van december werden vandaag bekendgemaakt.

Nederlandse markt daalt

Ten opzichte van december 2013 is het totaal aantal nieuwe auto’s dat verkocht is, gestegen met 4,7 procent binnen de EU. Dat is opvallend te noemen want in Nederland was in 2014 de verkoop van nieuwe auto’s historistisch laag. Er zijn vorig jaar maar 387.835 nieuwe auto’s verkocht.

Cijfers andere landen

De stijging van verkopen in de EU is vooral te danken aan de stijgingen in een aantal grote landen. Zo stegen de verkopen in Spanje met maar liefst 21,4 procent! In het Verenigd Koninkrijk was er een stijging van 8,7 procent en in Duitsland werden er 6,7 procent meer auto’s verkocht. Ook Italië had een kleine stijging met 2,4 procent. In onze eigen land was er zoals gezegd dus een daling, van maar liefst 6,4 procent. In Frankrijk vond de grootste daling plaats, daar werden 6,7 procent minder nieuwe auto’s verkocht.

De consultancy bureaus LMC en E&Y verwachten dat de groei in de meeste landen dit jaar zal afvlakken.