Zo gaat een overschrijving in zijn werk


Net een nieuwe auto gekocht? Of wilt u uw auto op een andere naam laten zetten? Dan rest er één ding: de auto laten overschrijven op het postkantoor. Het kenteken van de a uto komt dan op een andere naam. Dat gebeurt alleen bij wisseling van eigenaar. Daarvoor is onder anderen een overschrijvingsbewijs nodig.

Mag iedereen overschrijven?
Niet iedereen mag zomaar een auto overschrijven. Daar gelden bepaalde regels voor:

– Degene die de auto overschrijft, is Nederlands;
– Degene die de auto overschrijft, is achttienjaar of ouder;
– Wie de auto laat overschrijven, moet zelf aanwezig zijn: u kunt niet iemand sturen. Iemand meenemen mag wel.

Verkoper
Als verkoper is het niet verplicht om bij de overschrijving aanwezig te zijn. Als koper wel. De verkoper kan iemand anders sturen.  De verkoper is in feite alleen controleur. Die ziet er op toe, dat de koper daadwerkelijk de auto op haar naam krijgt. Als dat niet gebeurt, blijft de aansprakelijkheid bij de verkoper.

Dat is niet wenselijk, want dan betaalt de verkoper voor de verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK. Nog een stapje minder prettig: alle boetes zijn ook voor de rekening van de verkoper. Door middel van een vrijwaringsbewijs is aan te tonen dat de auto niet meer het eigendom van de verkoper is. Dat vrijwaringsbewijs krijgt  de verkoper bij een succesvolle overschrijving.

Waar moet ik laten overschrijven?
Wie als particulier een auto van een particulier verkoopt, of krijgt, kan de overschrijving doen op het postkantoor. Dat kan niet bij alle postkantoren, maar alleen bij de grotere postkantoren. Online is te bekijken welke postkantoren de overschrijvingen verzorgen. In sommige  gevallen kan een overschrijving ook in het weekend plaatsvinden.

Wie een auto koopt bij een RDW-erkend bedrijf, hoeft niet naar het postkantoor. Het kentekenbewijs wordt dan bij het bedrijf meteen op naam van de koper gezet.

Benodigdheden
Een overschrijving vereist wel wat benodigdheden. Deze documenten moet u meenemen naar het postkantoor:
– Een geldig legitimatiebewijs;
– Een tenaamstellingsbewijs;
– Een overschrijvingsbewijs.

Legitimatie
Het handigste legitimatiebewijs is het rijbewijs. Het rijbewijs heeft namelijk het voordeel dat de koper geen recent uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens nodig heeft. Een paspoort of een identiteitskaart is uiteraard ook geldig, maar dan is een recent uittreksel wel nodig. Dat uittreksel mag maximaal drie maanden oud zijn.

Bij een RDW-erkend bedrijf is het alleen mogelijk om met een rijbewijs te legitimeren.

Tenaamstellingsbewijs
Het kentekenbewijs bestaat uit drie delen: een voertuigbewijs, een overschrijvingsbewijs en een tenaamstellingsbewijs. Een tenaamstellingsbewijs toont de gegevens van de huidige kentekenhouder. Voor een overschrijving is dat onmisbaar.

Overschrijvingsbewijs
Het overschrijvingsbewijs is benodigd som het kenteken op naam te zetten van een nieuwe eigenaar. Normaal gesproken ligt dit bewijs op een veilige plek. Dus niet in het mapje van het  rijbewijs. Bij diefstal van dit bewijs kan een dief zonder problemen overschrijven. Daarom is die veilige plek dus belangrijk.

De overschrijving
Zodra het overschrijven is gelukt, print het postkantoor, of het RDW-erkend bedrijf, een nieuw tenaamstellingsbewijs. De verkoper krijgt een vrijwaringsbewijs. De deal is dan gesloten.

Het is verstandig om het vrijwaringsbewijs goed te bewaren. De papierwinkel die bij de auto hoort, moet worden overgedragen aan de koper na het betalen van de auto.

Is een overschrijving duur?
Het overschrijven van een auto is niet duur. De kosten liggen rond de negen euro.

Auto gekocht?
Wie een auto heeft gekocht, krijgt ook alle plichten er gratis bij: de auto moet zo snel mogelijk worden verzekerd. De verzekering is namelijk meteen na de overschrijving beëindigd. Ook de APK-beurten, reparaties en boetes zijn nu voor de rekening van de nieuwe eigenaar.

Zonder autoverzekering kunt u de weg niet op. Het is mogelijk om het kenteken te schorsen, zodat u, indien nodig, de auto kunt opknappen. Maar dan mag de auto niet op de openbare weg. Een autoverzekering een noodzaak!

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.