Word wakker! Te lang bij dezelfde autoverzekeraar loont niet

Bent u typisch een Nederlander? Een verzekerde die de auto al jaren bij dezelfde verzekeraar heeft en eigenlijk nog lang niet aan overstappen denkt? Misschien kan het toch lonen om eens te kijken naar andere opties. Vaak bieden verschillende autoverzekeraars dezelfde, of zelfs een betere, dekking voor dezelfde prijs. Door over te stappen naar aan andere autoverzekeraar, kunt u flink besparen.

De laagste premie
Iedere autoverzekering verschilt. Of het nu in dekking of prijs is. Dat komt doordat de markt voor autoverzekeringen een concurrerende markt is. De ene autoverzekeraar is de andere niet. Iedere verzekeraar schat namelijk zelf de risico’s in. Daarnaast zijn er nog verschillende autoverzekeringen met een bepaalde doelgroep. Net als dat er zorgverzekeringen zijn speciaal voor vrouwen, zijn er autoverzekeringen speciaal voor jongeren.

Ook zijn er collectieve autoverzekeringen. Deze verzekeringen bieden verzekeraars vooral aan via het internet. Dan bent u verzekerd voor een lagere prijs, maar met de kwaliteit van een individuele autoverzekering. Simpelweg omdat het voor een autoverzekeraar minder werk kost een grote groep te verzekeren, dan iedereen apart.

Zelf vergelijken
Begin direct met vergelijken. Door het kenteken in te voeren, kan AutoverzekeringBerekenen een aantal gegevens opvragen, zoals het model van de auto. Het type auto dat u rijdt, weegt mee in de berekening van de maandelijkse premie.

Autoverzekeraars kijken ook naar het gebied waarin de auto staat. Is er veel sprake van criminaliteit? Zijn er drukke wegen en knooppunten waarop u in een ongeluk verzeild kan raken? Om die reden vragen we in de vergelijking om een postcode.

Geboortedatum weegt ook vrij zwaar mee in de premie voor een autoverzekering. Uit onderzoek blijkt dat jongeren meer schade veroorzaken. Daarom is het verzekeren van jongeren een risico voor de verzekeraar en moeten jongeren vaak een hogere premie betalen. Ook verzekerden die hun rijbewijs hebben, lopen meer kans op schade. Om die reden vragen we ook wanneer de verzekerde het rijbewijs heeft behaald.

Het is vaak lastig een advies te geven over de soort verzekering die u kunt kiezen. Het is een persoonlijke afweging om te kiezen voor een WA-verzekering, een beperkt cascoverzekering of een all-risk verzekering. Kijk goed naar de leeftijd van de auto. Die kan leidend zijn in welk type verzekering u kiest.

Tot slot is het verbruik belangrijk. Iemand die veel onderweg is, heeft een groter risico op schade dan iemand die de auto vaak in de garage heeft staan. Alles ingevuld? Klik op ‘Bereken de premie’ en vindt uit welke autoverzekeraar het best bij u past.

Opzeggen
Loopt er nog een autoverzekering? Dan is het goed te kijken wanneer het contract afloopt. De meeste verzekeraars hanteren een looptijd van één jaar. Als het contract al bijna een jaar geleden is afgesloten, is het onderhand de tijd om de autoverzekering op te zeggen en over te stappen. Kijk dan wel goed naar de opzegtermijn, want daarin zit per verzekering nogal een verschil. De ene autoverzekering houdt een opzegtermijn van een dag aan, terwijl de andere er een maand over doet.

Wie een verzekering wil opzeggen, moet dat schriftelijk doen bij de huidige verzekeraar. Dat gaat officieel via een aangetekende brief, maar de meeste verzekeraars nemen ook genoegen met een gewone brief. Dan vraagt u achteraf om een bevestiging dat de autoverzekeraar uw brief ontvangen heeft.

Directe voorlopige dekking
Bij sommige autoverzekeraars krijgen verzekerden een voorlopige dekking. Dan moet de aanvraag nog beoordeeld worden, maar de auto is alvast gedekt tegen schade. Als later blijkt dat de verzekering pas een maand later moet beginnen, kan er nog gesleuteld worden aan de ingangsdatum ervan. Zo bent u nooit onverzekerd. Want zonder een verzekering mag de automobilist echt geen meter rijden.

Welke dekking moet ik kiezen?
U zult niet de eerste verzekerde zijn met een enorm uitgebreid pakket aan verzekeringen. Nederland is oververzekeringsland bij uitstek. Een auto die al acht jaar oud is, behoeft eigenlijk geen all-risk autoverzekering. Dan is bijvoorbeeld een beperkt cascoverzekering voldoende. De verzekeraar zal u er niet op aanspreken, maar door oververzekering gooien veel verzekerden geld weg.

Bij de premie voor de auto kijkt een verzekeraar namelijk vooral naar de nieuwwaarde van de auto. Bij schade gaat een autoverzekering uit van de dagwaarde. Dat is wel iets om rekening mee te houden als u gaat overstappen. Daarnaast zijn ook de schadevrije jaren van belang. Wie meer schadevrije jaren heeft, krijgt een hogere korting. In dat geval kan het vaak prima uit om de auto toch langer WA/casco te verzekeren. Bij een beperkt cascoverzekering krijgt u namelijk de eigen schade uitgekeerd. Ook als het om eigen schuld gaat.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.