Winterbanden zorgen niet voor minder schade

Wie met winterbanden rijdt, veroorzaakt net zoveel schade als de bestuurder die met zomerbanden rijdt. Dat constateert Leaseplan.

Geen verschil
Winterbanden zouden automobilisten moeten behoeden voor schade door sneeuw en gladheid. “Toch is er geen significant verschil in de schadelast”, zegt Erik Staat, directeur marketing bij Leaseplan. Bij Leaseplan rijdt zo’n 65 tot 70 procent van het wagenpark met winterbanden.

Volgens de leasemaatschappij hebben automobilisten met winterbanden vaak de neiging om zich niet verder aan te passen aan de weersomstandigheden. Bestuurders met zomerbanden doen dat echter wel.

De bestuurder bepaalt
Staat stelt: “Winterbanden zijn een hulpmiddel, maar uiteindelijk is het de bestuurder die bepaalt of er veilig op de weg gereden wordt.” De verzekerde met winterbanden moet ook haar snelheid aanpassen aan sneeuwcondities en gladde wegen.

Volgens de directeur marketing zijn winterbanden in het algemeen overigens wel veiliger, omdat de automobilist met winterbanden meer grip en een kortere remweeg heeft. Toch blijft er veel schade ontstaan doordat automobilisten hun rijgedrag niet aanpassen aan de weercondities.

Schade
Het Verbond van Verzekeraars zegt dat de sneeuwval van de afgelopen dagen tot zo’n twee miljoen extra aan verkeersschade zal leiden. Dat meldde het Verbond aan Autokompas vorige week. Vooral op dagen met meer dan vijf centimeter sneeuwval kan het aantal schadegevallen tot wel vijftig procent hoger liggen, volgens de verzekeraars.

Ron Adams van autoverzekeraar Allsecure meldde bij BNR Nieuwsradio dat op 15 januari, na slechts twee dagen sneeuw, al 30 procent meer schademeldingen binnen waren gekomen. Adams noemt dat ‘uitzonderlijk’.

De vraag naar winterbanden
Kwik-Fit directeur Martin Post zegt tegen Automotive dat de vraag naar winterbanden snel opliep. Dat had uiteraard te maken met de sneeuwval. Door het vallen van de eerste sneeuw ontstond er topdrukte bij de bandenbedrijven.

Sommige verzekeraars geven korting op winterbanden. Benieuwd welke autoverzekeraars dit zijn? Door autoverzekeringen te vergelijken komt u erachter.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.