Winterbanden verplicht?

Nu de decembermaand weer is aangebroken, denken steeds meer verzekerden na over hun skivakantie naar het buitenland. Of naar de gevaarlijke situatie op de Nederlandse wegen, zodra er sneeuw valt. Daarom is het goed om alvast na te denken over winterbanden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook omdat het in sommige landen verplicht is. Want sommige autoverzekeraars keren niets uit als de auto geen winterbanden heeft.

In Nederland
In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de autoverzekering bij een ongeluk de aansprakelijkheid volledig bij de bestuurder zal neerleggen. Het is overigens wel aan te raden om onder winterse omstandigheden met winterbanden te rijden.

Duitsland
Gaat u op vakantie naar Duitsland? Dan is het zelfs verplicht om de uitrusting van de auto aan te passen. In winterse omstandigheden moet de bestuurder verplicht met winterbanden rijden. Daarnaast moet de verzekerde ruitensproeimiddel met antivries bij zich hebben. Wie dit niet in zijn of haar standaarduitrusting heeft zitten, riskeert een boete van veertig euro. Bovendien kan de verzekerde direct aansprakelijk worden gesteld als hij of zij schade veroorzaakt, terwijl de verzekerde met zomerbanden rijdt.

Luxemburg
Luxemburg en Duitsland hebben ongeveer dezelfde regels voor wat betreft winterbanden. Dat houdt in dat de automobilist bij winterse omstandigheden winterbanden moet hebben. Het is in Luxemburg onder alle omstandigheden aan te raden om op winterbanden te rijden. Zonder winterbanden riskeert de verzekerde een flinke boete. En dat gooit natuurlijk roet in het eten, op vakantie.

België
België kent ongeveer dezelfde regels als Nederland. Het rijden met winterbanden is niet verplicht, maar soms wel uitermate raadzaam. Vooral voor verzekerden die  op vakantie gaan naar de Ardennen of de Belgische Eiffel, komen winterbanden nogal eens van pas.

Frankrijk
In Frankrijk regelt de regering het winterbandenbeleid op een bijzondere manier. Daar is namelijk geen standaardwetgeving voor het rijden met winterbanden. Wie op skivakantie naar Frankrijk gaat, moet vooral goed op de borden letten. De verkeersborden geven namelijk aanwijzingen over de winterbanden. Vooral in de bergen staan veel borden die aangeven dat winterbanden op deze plekken verplicht zijn.

Oostenrijk
1 november en 15 april zijn belangrijke data in Oostenrijk. Binnen deze twee data moet de verzekerde namelijk verplicht met winteruitrusting rijden. Dat wil zeggen: op winterbanden. Geen winterbanden, of hebben de banden onvoldoende profiel? Dan riskeert u een boete van 35 euro. En wie dan betrokken raakt bij een ongeval, riskeert zelfs een boete van 5.000 euro. De banden hebben voldoende profiel, als deze minimaal 4mm of 5mm (voor diagonaalbanden) bedraagt.

Sneeuwkettingen
Niet alleen winterbanden zijn soms verplicht. Ook sneeuwkettingen zijn in bepaalde wintersportgebieden verplicht. Die gebieden worden aangegeven met een bord. Dat is een rond bord, met een band met driehoekjes erop. Eronder staat vaak: “Bei Schnee und Glatteis.”

Gevolgen voor de verzekering
Binnen Nederland maakt het voorlopig nog niet uit of de verzekerde rijdt met winter-of zomerbanden. Ook niet bij winterse omstandigheden. In bijvoorbeeld Duitsland gelden heel andere regels. Wie daar betrokken raakt bij een ongeval, kan maar beter een goede verzekering hebben. Daar zijn de rechters en autoverzekeraars namelijk van mening dat een bestuurder die bij winterse omstandigheden niet op winterbanden rijdt, niet voorzichtig genoeg is. Er is dan zelfs sprake van nalatigheid en dat rekent een Duitse rechter zwaar aan.

Ook als de automobilist buiten zijn of haar schuld is betrokken bij een ongeval, spreekt de Duitse rechter toch van nalatigheid, omdat winterbanden nu eenmaal verplicht zijn. Het Duitse rechtssysteem werkt met de vuistregel: “Als schade voorkomen of beperkt had kunnen worden door wel op winterbanden te rijden, is de automobilist deels schuldig, ongeacht de aard van het ongeval.” Daarom is een winteruitrusting dus altijd belangrijk.

Korting bij een autoverzekering
Sommige autoverzekeraars geven korting als de verzekerde ervoor kiest om in de winterperiode op winterbanden te rijden. Dat kan een korting op de premie zijn, maar ook op de winterbanden zelf. Logisch: door het gebruik van winteruitrusting is het risico op een ongeval – en dus schade – kleiner. Daardoor loopt ook de verzekering minder risico een bedrag uit te moeten keren. Daar kunnen zowel de verzekerde, als de verzekeraar, van profiteren.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.