Winterbanden nodig of geldverspilling?

Winterbanden

Winterbanden zijn zachtere banden met een grof profiel. Daardoor heeft je auto meer grip bij sneeuw en ijs, maar ook bij lagere temperaturen op een droge weg. Bij een snelheid van 50km/h op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter. Rijd je met dezelfde snelheid maar dan met zomerbanden, verdubbelt je remweg al snel naar 60meter (!). In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. De aanschaf en montage van winterbanden is behoorlijk prijzig. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je auto te laten staan bij winters weer is het niet nodig om winterbanden aan te schaffen.
Het is trouwens geen goed idee om het hele jaar door met winterbanden te rijden, want in de zomer slijten ze sneller en kunnen ze zelfs minder veilig zijn dan zomerbanden. Er bestaan ook zogenaamde vierseizoenenbanden. Dit type autoband is echter niet erg populair, want hij blinkt op geen vlak uit.
Binnen Europa verschillen de regels voor het rijden met winterbanden nogal. Voordat je er met de auto op uit gaat is het belangrijk om te weten of het in het desbetreffende land verplicht is om met winterbanden te rijden. Goekoopsteautoverzekering.net zette de regels die in Nederland en in de ons omringende landen gelden in een overzicht.
Nederland
In ons land is het niet verplicht om met winterbanden te rijden, zelfs in winterse omstandigheden. Toch is het raadzaam om in de winter wel winterbanden onder de auto te zetten als je in winters weer niet de mogelijkheid hebt om de auto te laten staan.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om met winterbanden te rijden van ongeveer december tot april, afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarnaast is het verplicht om ruitenvloeistof te hebben mét antivries. Je riskeert een boete van twintig euro wanneer dit niet in orde is. Wanneer je in Duitsland in de winter schade rijdt met zomerbanden zal de Duitse rechter vinden dat de bestuurder nalatig is geweest en (een deel van) de schade niet vergoeden. Zelfs wanneer de bestuurder niet aansprakelijk is voor het ongeluk.
België
In België gelden dezelfde regels met betrekking tot winterbanden als in Nederland. Het is in bepaalde delen van België echter zeer aan te raden om met winterbanden te rijden. In de Belgische Ardennen krijg je vaak te maken met sneeuw en gladheid. In België hebben winterbanden dus geen invloed op de dekking van je autoverzekering.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden over het algemeen niet verplicht, maar wel raadzaam. Sneeuwkettingen zijn op sommige wegen in Frankrijk wel verplicht wanneer dat wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met een band met sneeuwketting erop. Wanneer het bord een onderbord heeft met de tekst ‘pneus neige admis’, mogen alleen winterbanden ook. Winterbanden moet in Frankrijk een minimale profieldikte van 3.5 millimeter hebben. Voldoe je niet aan de eisen op wegen waar dat verplicht is, kan je dat een boete opleveren van 135 euro en mag je bovendien niet meer verder rijden. Raak je bij een ongeval betrokken dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gehouden.

Luxemburg

Sinds oktober 2012 gelden in Luxemburg dezelfde regels als in Duitsland met betrekking tot winteruitrusting. Het niet voldoen aan de eisen kan je een boete van 74euro opleveren. In Luxemburg wordt onder winterweer sneeuw, ijzel, slush en ijs verstaan. Ook hier geld dat wanneer je betrokken raakt bij een ongeval als je rijdt zonder winterbanden op wegen waar dat wel verplicht is, dit invloed heeft op de dekking van je verzekering.

Oostenrijk

Vanaf 1 november tot 1 april is het verplicht in Oostenrijk in winters weer met winterbanden te rijden. De banden moeten minimaal een profiel van 4 millimeter hebben, anders worden ze als zomerbanden gezien. Sneeuwketting mogen gebruikt worden als er genoeg sneeuw op de weg ligt. Voldoet je wagen niet aan de winteruitrusting, wordt dit bestraft met een boete en mag je je weg niet vervolgen.

Goed verzekerd op weg

Als je in de winter met de auto naar het buitenland gaat is het aan te raden om sowieso met winterbanden op pad te gaan. Je weet dan zeker dat je voldoet aan de eisen die gelden en dat je in het geval van schade niet ineens voor onaangename verrassingen komt te staan met betrekking tot de aansprakelijkheid. In een aantal landen zijn sneeuwkettingen naast winterbanden ook verplicht. Check voordat je weggaat de regels in het desbetreffende land, zodat je goed verzekerd op weg gaat.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013