Welke soorten rechtsbijstand zijn er?


Wie zich wil indekken tegen kosten voor rechtsbijstand, kan daar een aparte verzekering voor afsluiten. Dit kan naast de gewone autoverzekering. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd tegen kosten voor rechtsbijstand, in juridische geschillen over de auto.

Apart
Een rechtsbijstandverzekering voor uw auto, verschilt van de reguliere rechtsbijstandverzekering. Met een normale verzekering voor de rechtsbijstand, bent u bijna nooit gedekt voor geschillen die plaatsvinden in het verkeer. Tenzij u daar een aparte clausule voor heeft afgesloten. Daarom loont het om een aparte verzekering voor de auto af  te sluiten.

WA-verzekerd?
Wie alleen een WA-verzekering heeft afgesloten, doet er goed aan om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo voorkomt u, dat u zelf de schade moet verhalen op een andere partij. Dat is namelijk vaak een ingewikkelde zaak, die flink in de papieren kan lopen. De kosten voor rechtsbijstand als je betrokken raakt bij een ongeval, worden ook gedekt door de rechtsbijstandverzekering. Dat geldt alleen als er sprake is van een juridisch geschil.

Varianten
Rechtsbijstandverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Een verhaalrechtsbijstandverzekering dekking sluit u meestal af bij een WA- of Beperkt Casco autoverzekering. Daarmee heeft u het recht op bijstand, bij het verhalen van schade op een andere verzekerde.

Naast deze vorm van rechtsbijstand, is er ook nog rechtsbijstand voor motorrijtuigen. Deze verzekering zorgt ervoor dat u bemiddeling kunt betalen, in het geval van een conflict over het bezit van een auto. Denk daarbij aan geschillen met de autodealer of het herstelbedrijf. Aankopen en reparaties zijn vaak onderwerp van conflict. Deze rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat u gedekt bent tegen dit soort gevallen. Meestal komt u namelijk in aanraking met de verzekeraar van de tegenpartij. In weinig gevallen bereikt u overeenstemming met deze partij. Dan kan het erg handig zijn om rechtsbijstand te vragen. Een expert biedt uitkomst. Dankzij deze verzekering is deze expert betaalbaar.

Verkeersrechtbijstandsverzekering
Wanneer u graag uitgebreid verzekerd bent, kunt u een verkeersrechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt niet alleen hulp bij schade aan de auto en autoletsel, maar ook hulp bij schade in allerlei andere verkeerssituaties. Denk daarbij aan ongevallen als fietser of voetganger.

Dubbel verzekeren
Voordat u een rechtsbijstandverzekering naast uw autoverzekering afsluit, is het zaak om de polis van uw ‘gewone’ rechtsbijstandverzekering na te kijken. Het is namelijk goed mogelijk dat u al gedekt bent tegen hulp bij geschillen over de auto. Anders heeft u twee verzekeringen die hetzelfde issue dekken. Dan betaalt u dus ook twee keer de premie. Daarvan is één keer teveel. Er is sprake van oververzekering.

Mogelijkheden
Wie een autoverzekering afsluit, krijgt vaak de optie aangeboden om ook meteen een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. U weet dan ook precies wat u maandelijks betaalt aan de beide verzekeringen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.