Welke schade wordt gedekt door mijn verzekeraar?

Een kras op je auto zonder briefje onder de ruitenwisser, een deuk in het dak door een afgewaaide tak of afgetrapte spiegel zijn voorbeelden van schades waar je zelf geen enkele schuld aan hebt. Deze schades worden niet altijd door je verzekeraar uitgekeerd. Dekt jouw autoverzekeraar schade als gevolg van vandalisme of storm, ruitschade, diefstal of schade na aanrijding met een dier?

Ruitschade

Bij een sterretje in je ruit is het gewenst om snel te handelen.Er bestaat een kans dat het sterretje doorscheurt en dat is erg gevaarlijk. Bij een WA-verzekering is ruitschade niet gedekt. De WA-verzekering keert alleen uit wanneer het gaat om schade die jij bij een ander hebt veroorzaakt. Heb je een WA-plusverzekering (beperkt Casco), dan zit ruitschade wel in je dekking. Een Allrisk-verzekering (WA + volledig Casco) vergoedt alle schade aan je auto, dus ook ruitschade.

Stormschade

Het is slim om van schade door storm altijd een foto te maken. Je doet er verstandig aan om ook in het schadeformulier zo precies mogelijk op te schrijven hoe laat het gebeurde en waar dit was. Deze informatie heeft je verzekeraar nodig om de situatie goed te kunnen beoordelen. Ze kunnen eventueel het KNMI ook om aanvullende informatie vragen, wees daarom zo specifiek mogelijk. Aan een WA-verzekering heb je bij stormschade niets. Een WA-plusverzekering biedt wel dekking voor stormschade. Hierbij geldt vaak dat verzekeraars alleen de schade vergoeden wanneer dit is veroorzaakt door storm (windkracht 7) en je dit ook kunt aantonen. Bij de meeste verzekeraars ga je bij het claimen van stormschade niet meer premie betalen. Het brengt je schadevrije jaren dus niet in gevaar. Het is wel slim om dit voor de zekerheid altijd even te controleren bij je eigen verzekeraar. Wederom ben je bij een all risk verzekering, verzekerd voor alle vormen van schade aan je auto, ook als er geen sprake was van windkracht 7.

Schade door vandalisme

De WA verzekering vergoedt schade door vandalisme niet. Vanaf een WA-plusverzekering kun je bijvoorbeeld brandschade claimen bij je verzekeraar. Er moet heel duidelijk kunnen worden aangetoond dat het om vandalisme gaat, omdat dit nogal fraude gevoelig is. Het is hier ook erg belangrijk dat je zo specifiek mogelijk bent over wat er gebeurd is. Een Allrisk-verzekerg vergoedt alle schade aan je eigen auto, dus ook schade door vandalisme.

Aanrijding dier

Alleen met een WA-plusverzekering of een Allrisk-verzekering wordt schade door een aanrijding met en dier uitgekeerd. Met alleen een WA-verzekering niet. Als het gaat om een aanrijding met een wild dier kun je de schade bij je eigen verzekeraar claimen. Heb je een aanrijding met een huisdier of een loslopende koe of paard, dan is de eigenaar van het dier altijd aansprakelijk. De schade moet dan worden verhaald op de eigenaar van het dier.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013