Wat kost een autoverzekering voor een elektrische auto?

Tegenwoordig rijden steeds meer verzekerden in een elektrische of hybride auto. Op dit moment rijden meer dan tienduizend Nederland rond in een elektrische auto. Wie dat vergelijkt met het aantal gewone auto’s, trekt de conclusie dat het aantal niet hoog is. Toch neemt het aantal elektrische auto’s toe. En ook een elektrische auto moet gewoon verzekerd worden.

Onderzoek
Veel autoverzekeraars doen nu onderzoek naar het verzekeren van een hybride of elektrische auto. Momenteel zijn de auto’s nog te verzekeren tegen het tarief van een auto die nog gewoon op benzine of diesel rijdt, maar dat kan in de toekomst veranderen. Deskundigen verwachten dat de premie voor het verzekeren van een auto op stroom veranderd. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de premies snel stijgen.

De verzekeraars doen nu onderzoek naar de hoeveelheid schade die eigenaren van elektrische auto’s melden. De verwachting is dat deze verzekerden inderdaad meer schade melden, met hogere schadebedragen, dan verzekerden die een gewone auto rijden. Vanaf dat moment is niet alleen de dekking van een autoverzekering meer anders, maar ook de prijs. Verzekerden met een elektrische auto gaan dan structureel meer betalen voor hun autoverzekering dan verzekerden met een gewone auto.

Wat kost een autoverzekering?
Op dit moment lopen de prijzen aardig uiteen. Voor het gemak gaan we ervan uit dat de bestuurder van een Nissan Leaf 35 jaar oud is, in het zuiden van het land woont, al 10 schadevrije jaren heeft opgebouwd en jaarlijks 20.000 kilometer toevoegd aan zijn kilometerteller.

Bij de ANWB zou het deze denkbeeldige verzekerde 31,14 euro kosten om zijn auto te verzekeren. Daarmee is de ANWB het goedkoopst. De andere verzekeraars zijn al snel 20 euro duurder (AON: 53,89 euro en Allsecur met 54,32 euro). De allerduurste uit de test is Delta Lloyd. Deze verzekeraar vraagt maar liefst drie keer zoveel: een autoverzekering voor deze eigenaar van de elektrische auto kost 90,26 euro per maand.

Nog geen procent
In totaal beslaan de tienduizend elektrische auto’s nog geen procent (0,13 procent) van het  totaal aantal auto’s in ons land. Omdat het verplicht is om ook elektrische auto’s te verzekeren, bieden verzekeraars als ANWB, All Secure en Delta Lloyd een aparte autoverzekering aan voor eigenaren van een elektrische auto. Bij zo’n aparte verzekering hoort natuurlijk ook een speciale dekking. De autoverzekeraars bieden bijvoorbeeld dekking voor het slepen naar de dichtstbijzijnde laadpaal, voor als u met een lege accu komt te staan. Wie schade heeft aan de eigen laadpaal voor het woonhuis, kan de schade gewoon opgeven bij de verzekeraar. Daarvoor bent u verzekerd.

In de toekomst een hogere premie
De verzekeraars zijn nu bezig om meer data te verzamelen. Dan weten ze of er meer of minder schade aan elektrische auto’s voorkomt dan aan conventionele auto’s. Toch zijn er wel al redenen om aan te nemen dat de premie voor een elektrische auto omhooggaat.

Meer schade?
De reden voor het feit dat autoverzekeringen voor elektrische auto’s duurder zijn dan voor gewone auto’s, is ook de hogere kans op schade. Vaak heeft een elektrische auto een langere remweg dan een gewone auto met dezelfde afmetingen. Dat komt vooral doordat een elektrische auto zwaarder is. Ter vergelijking: een gewone Ford Focus weegt een goede 1100 kilo, terwijl een elektrische Focus ruim 1600 kilo weegt. Daardoor duurt het langer om de auto stil te laten staan. Met een langere remweg is de kans op schade stukken groter.

Hybride en elektrische auto’s zijn vrij waardevast
Een elektrische auto daalt na aanschaf niet snel in waarde. Er zijn genoeg nieuwsmedia die het tegendeel beweren, maar wie kijkt naar de prijs voor elektrische auto’s, ziet de prijs niet snel dagen. Populaire modellen als de Nissan Leaf, Citroën C-Zero en Renault ZOE zitten al een tijd op hetzelfde prijsniveau.

Dat komt vooral doordat het aanbod voor hybrides vrij laag is. In het buitenland is er grote vraag naar elektrische auto’s, omdat verzekerden daar subsidies voor krijgen. Daarom blijft een elektrische auto waardevast in ons eigen land. Autoverzekeraars moeten daardoor langere tijd hoge bedragen blijven uitkeren in het geval van bijvoorbeeld diefstal of total loss.

Duurdere onderdelen
De onderdelen die in een elektrische auto zitten, zijn duurder dan bij een reguliere auto. Vooral de accu loopt flink in de papieren. Om een auto zonder verbrandingsmotor aan de gang te krijgen, heeft de verzekerde een accu van ongeveer negenduizend euro nodig. Een batterij in een hybride kost ongeveer een derde. Als de accu het begeeft, bent u al snel meer geld kwijt aan de  reparatie van de auto dan bij een gewone auto.

 

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.